Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

5736
Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?
Снимка: iStock

Цитрусовите кори не са само за добавяне на вкус към любимите ви рецепти; те могат да бъдат и мощно и екологично средство за ежедневно почистване на дома ви. Снабдени с естествени масла и киселини, цитрусовите кори притежават мощни почистващи свойства, които могат да помогнат за справяне с мръсотията, мазнините и замърсяванията, като оставят след себе си свеж, цитрусов аромат.

Ето как можете да се възползвате от почистващата сила на цитрусовите кори в ежедневното си почистване:

Направете почистващ препарат с цитрусов оцет: Започнете, като съберете цитрусови кори от портокали, лимони, лайм или грейпфрути. Поставете тези обелки в стъклен буркан и ги залейте с бял оцет. Оставете сместа да престои около две седмици, за да може цитрусовите масла да се впият в оцета. След това прецедете корите и прехвърлете цитрусовия оцет в бутилка с пулверизатор. Този домашен почистващ препарат може да се използва за плотове, стъклени повърхности и дори за подове.

Как може да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

Дезодориране с цитрусови плодове: Ако имате сметосъбиращо устройство, което излъчва неприятни миризми, хвърлете в него няколко цитрусови кори. Естествените масла в корите ще помогнат за неутрализиране на миризмите и ще оставят свеж аромат. Можете също така да поставите изсушени цитрусови кори на дъното на кофата за боклук, за да поддържате чиста и свежа миризма.

Цитрусов скраб за тежки петна: Комбинирайте изсушени цитрусови кори с едра сол или сода за хляб, за да създадете мощен скраб за отстраняване на тежки петна по мивки, плотове и кухненски съдове. Абразивната текстура на солта или содата за хляб, съчетана с киселинните свойства на цитрусовите кори, спомага за ефективно разграждане на мръсотията и премахване на петната.

Полиране с цитрусови плодове: Втриването на цитрусови кори директно върху повърхности от неръждаема стомана може да помогне за отстраняване на петна и възстановяване на блясъка. Естествените киселини в корите действат като нежен абразив, който отстранява мръсотията и замърсяванията, като оставя след себе си лъскаво покритие.

Когато разберете колко приложения имат, ще спрете да хвърляте тези кори

Освежаване на тъканите: Поставете изсушените цитрусови кори в пликче или муселинова торбичка и ги хвърлете в сушилнята заедно с прането. Когато сушилнята се нагорещи, цитрусовите кори ще освободят естествените си масла, като придадат свеж аромат на дрехите и спалното бельо. Можете да добавите и няколко капки етерично масло от цитрусови плодове, за да подсилите аромата.

Цитрусов освежител за въздух: Създайте свой собствен естествен освежител за въздух, като кипнете цитрусови кори във вода на котлона. Добавете други ароматни съставки като пръчици канела или карамфил, за да получите индивидуална ароматна смес. Този домашен освежител на въздуха ще ви помогне да премахнете миризмите и да създадете освежаваща атмосфера в дома си.

Отблъскване на насекоми: Цитрусовите кори съдържат естествени съединения, които отблъскват насекоми като мравки, комари и мухи. Поставете цитрусовите кори в близост до входни врати, первази на прозорци или места за сядане на открито, за да отблъснете вредителите и същевременно да придадете приятен аромат на заобикалящата ви среда.

Включването на цитрусовите кори в ежедневното почистване не само помага за намаляване на отпадъците, но и представлява безопасна и ефективна алтернатива на агресивните химически почистващи препарати. Освен това свежият цитрусов аромат ще накара дома ви да мирише на чисто и привлекателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com