Как да мием правилно салатите?

5958
Как да мием правилно салатите?
Снимка: iStock

Разбираме чувството, което може да се появи, когато просто искате да приготвите бърз обяд или да вечеряте на масата набързо. В такива моменти простото измиване и изсушаване на салатата изглежда като такъв проблем. Но когато става въпрос за използване на прясна маруля при готвене, винаги е добра идея първо да я измиете.

Независимо дали купувате маруля от магазина за хранителни стоки, намирате я на фермерски пазар или я отглеждате в собствената си градина, между листата на марулята може да има мръсотия, бактерии и насекоми. Няма как да заобиколите това: продуктите трябва да се измият.

Добрата новина е, че марулята се измива лесно и може да се направи по различни начини. Можете дори да измиете цялата салата наведнъж и да я съхранявате по такъв начин, че листата да останат свежи и готови за консумация. По този начин всичките ви салати за обяд ще бъдат невероятно лесни за приготвяне в рамките на една седмица.

Преди да започнете да миете, добре е да знаете, че цяла глава маруля ще се запази по-добре от отделни листа или отделни листа маруля. За най-дълъг срок на годност винаги е най-добре да извадите само това, което ще използвате, и да съхранявате останалата част от главата за по-късно хранене.

Това, разбира се, означава измиване преди всяка употреба. И истината е, че много домашни готвачи, включително и ние, предпочитат да ги накарат да почистят и да направят чиста, хрупкава салата, когато са готови. Ако планирате да ядете салатата в рамките на една седмица, можете да отделите листата и да ги измиете всички, но ги наблюдавайте, докато са в хладилника. Правилно съхраняваните наушници ще се съхраняват в хладилника за около седмица.

Изплакване в цедка

Можете просто да изплакнете листата от маруля под течаща вода на ръка. Или можете също да поставите няколко листа в цедка, за да ги изплакнете наведнъж. Ако изплаквате изцяло на ръка или с цедка, не забравяйте да обърнете листата, за да изплакнете от всички страни. Междувременно поддържайте налягането на водата ниско и температурата хладка. Твърде голямото налягане или твърде горещата вода може да доведе до изсъхване на листата на салатата.

Потопете салатата в купа с ледена вода

Ако искате листата да са възможно най-хрупкави, страхотен начин да измиете и всичко наведнъж е в купа с ледена вода. А за твърди зеленчуци като зеле, ледената баня също може да помогне да се отървете от горчивия вкус, криещ се   в листата му. Просто напълнете купата със студена вода и добавете слой лед по цялата повърхност. Потопете отделните листа вътре, като ги оставите да престоят около 5 минути, след което извадете от водата и повторете този процес с останалите листа. Разбира се, това ще отнеме малко време, но този метод ще върне салатата ви към хрупкавост и перфектно качество.

Поставете марулята с плоската страна надолу върху салфетка и внимателно потупайте да изсъхне

За да използвате този метод, поставете абсорбираща чиста салфетка  върху масата  и поставете измитите листа от маруля или зеле на един слой върху нея. Използвайте друга чиста, лека кърпа или хартиена кърпа, за да попиете внимателно излишната вода. Салатата се запазва най-добре, когато е леко влажна, така че не се притеснявайте, че листата са напълно сухи, особено ако няма да използвате цялата маруля или зеле наведнъж. Просто попийте, докато капките изчезнат и салатата стане леко влажна на допир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com