Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

25418
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент до края на дните му, което изисква внимателно обмисляне на спонтанния порив да си вземете пухкав приятел и предприемане на тази стъпка само ако сте сигурни, че е във възможностите ви да му осигурите нужното – време, разходки, обучение, тренировки, ветеринарни грижи и адекватна диета.

Кучето се нуждае от ежедневни разходки, които се препоръчва да са сутрин и вечер. Обучените четириноги приятели, които изпълняват команди и чудесно разбират от „стой“ и „не“, са по-лесни за обгрижване и често по-приятелски настроени към себеподобни и към хората независимо от размера им, докато дребните породи като пинчерите например се отличават с по-бурен нрав, своенравие и често прояви на агресия, изразяващи се в лаене срещу хора, както и срещу други кучета без провокация от тяхна страна. Подобно поведение налага пухчето да се води на повод, но не защото може да навреди на големите породи, а с оглед на собствената му безопасност. Не са изключение нашумелите случаи, при които дребни кучета са разкъсвани от едри, тъй като първите са били пуснати свободно и са проявили агресия към големите им събратя.

Как да направим това, ако кучето съумява да се освободи от повода или пък се дърпа неистово, което е не просто неприятно, но и опасно за околните, ако говорим за големите породи? Законът също изисква кучета над определени килограми да се извеждат само на повод, а за дребните мъници е опасно за самите тях да тичат на воля на улицата, тъй като други кучета, коли и непредвидени ситуации могат да се окажат не просто опасни, но и пагубни за мъниците. Как да научим кучето да не се дърпа и да върви послушно на повод, е след първите въпроси, задавани от гордите собственици на куче не само заради безопасността на самия четирикрак приятел, но и защото на нито един собственик на косматко не е приятно да тича след кучето, опитвайки се да го удържи.

Още: Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Как да научим кучето да не се дърпа, за да е приятна разходката?

Улици, покрити с лед, или жарко слънце – кой иска в тези неблагоприятни условия да се поизпоти допълнително или да внимава да не завърши разходката на кучето в травматологията? Този ефективен наръчник с лесни съвети как да научим кучето да не се дърпа по време на разходка, е подходящ както за собствениците на кучета, спокойно побиращи се в джоба, така и за онези, на които дори задната седалка на колата е тясна.

  • Първата разходка на повод следва да е кратка, непринудена и по възможност на място, предназначено за кучета като кучешки парк. Важно е първите тренировки и да са на места, на които е тихо, докато кучето свикне с командите. Дръжте го далеч от другите кучета, все пак сте там, за да го обучавате, а не за да  играе.
  • Вие трябва да сте спокойни, да излъчвате увереност и да сте тихи, докато животинчето души повода и се чуди какво точно се случва. Ако проявите много емоции и тонът ви е неподходящ, може да стресирате животинката и тя да откаже да ходи на повод.
  • Методите с награди работят безупречно при уроците за ходене на повод. Заредете се с търпение и кучешки бисквитки за всички моменти, в които четириногият ви другар се движи заедно с вас, без да се налага да се дърпате един-друг.
  • Научете кучето не просто да ви чува, но и да слуша и изпълнява. Тренирайте го, като поставите на пода нещо, което обожава – играчка например – и всеки път, когато се дърпа, за да я достигне, го възпирайте физически, казвайки му и „не“. Нека награда за ходене на разхлабен повод, без да се дърпат, е да стигне до играчката. По този начин кучето научава, че дърпането просто забавя нещата, които иска да получи и постигне.
  • Веднага щом кучето ви започне да се дърпа, спрете на място. Никога не дърпайте повода назад, просто изчакайте да спре да дърпат. Със сигурност ще се нуждаете от много търпение, но скоро ще се уверите, че крайният резултат си е заслужавал.
  • Избягвайте да се карате на кучето, когато се дърпа. Повишаването на тон без команда,  която кучето да разпознава, е не просто напълно излишно, но и напълно погрешно. Игнориране или награда – това са двете стъпки, отговарящи как да научим кучето да не се дърпа при разходка.

Кои породи кучета се радват повече на хората, отколкото на другите четириноги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...