Как да победим врага според ДЗЕН будизма?

9457
Как да победим врага според ДЗЕН будизма?
Снимка: 4144132 / Pixabay

„Дори и най-големият ви враг не може да ви навреди толкова много, колкото собствените ви непредпазливи мисли“ – Буда.

 Източните философски школи гледат на конфликтите и дори на самата концепция за победа над врага по съвсем различен начин от западните. По-специално, унищожаването на врага или лишаването от неговата чест и достойнство изобщо не се счита за победа. Да завладееш означава да неутрализираш онези, които искат да навредят, и, ако е възможно, да го направиш така, че да превърнеш врага в приятел.

Дзен цитати и съвети за един по-умиротворен ден

В тази статия ще споделим с вас доза мъдри мисли и съвети за това как да имате един по-спокоен ден, който е изпълнен със смисъл и смире...

За нас този подход към конфликта може да изглежда много странен, ако не и лош. За съжаление повечето хора вярват, че победата над техния враг е нещо, което само по себе си може да донесе истинска радост и щастие (независимо какъв метод е използван за постигане на тази победа). Това мнение произтича от доста пагубната идея, че резултатът е по-важен от пътя, който е довел до него. Не е изненадващо, че отмъщението и злобата стават по-важни за тях от личностното израстване.

Проблемът е, че побеждаването на врага чрез негативни, агресивни и насилствени средства носи само много временен и много относителен триумф. Когато се опитваме да се справим с врага, без да се срамуваме от средствата, ние не само вредим на нарушителя, но и подхранваме най-негативната част от него, скрита в дълбините на нашата душа.

Да, побеждавайки по този начин, можем да изпитаме краткотрайна радост и удовлетворение, но в същото време засилваме всички разрушителни емоции, които преди това са дебнели в нас.

С КОЙ ДРУГ СЕ БОРИМ - ВЪНШНО ИЛИ ВЪТРЕШНО?

Враговете могат да бъдат както външни, така и вътрешни. Дзен ни казва, че вътрешните врагове често са много по-опасни и разрушителни от външните. Вътрешните врагове включват емоции като гняв, гордост, омраза и т.н.

9 дзен съвета за перфектно здраве

Чудите ли се как монасите разпределят деня си, балансирайки медитацията, работата и почивката? Запазването на баланса на тялото и духа...

Всички тези емоции са способни да заслепят, силно ограничават избора и ги карат да извършват действия, които противоречат на тяхното собствено благополучие и вярвания.

Вътрешният враг може да ни удари там, където сме най-уязвими. И го прави в най-неподходящия момент.

Но външните врагове, ако имат власт над нашия живот и вътрешен свят, тогава тази власт е доста незначителна - освен ако ние самите не им придаваме твърде голямо значение.

Външните врагове започват да надделяват над нас едва когато успеят да събудят вътрешни врагове в нас. Защо? Защото когато сме обхванати от гняв или омраза, ние сме лишени от най-важното си предимство: интелигентността.

И така, основното, което учат философските школи на Изтока, е, че не можем наистина да победим външния враг, ако първо не победим вътрешните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com