Как да подобрим качеството на въздуха у дома?

4469
Как да подобрим качеството на въздуха у дома?
Снимка: iStock

Домът е изключително широко понятие. Наричан крепост - той обикновено се свързва с положителни чувства, като топлина или сигурност. Тук прекарваме най-красивите моменти от живота си, отглеждаме деца, срещаме се със семейството и приятелите си. В името на собствения си комфорт ние се грижим за него, подреждаме го и го ремонтираме. Според данните прекарваме поне 70% от времето си в апартамента!

Едва ли някой си дава сметка обаче, че въздухът вътре може да бъде дори три пъти по-замърсен, отколкото навън! Как е възможно? Най-големият ни враг е прахът и кари. Към това се добавят косми, мухъл или в зависимост от сезона, замърсяване отвън. Как да подобрим качеството на въздуха, който дишаме, така че домът ни да се превърне в желано убежище? Ние съветваме!

Не забравяйте да проветрите стаите

Най-лесният начин да получите чист въздух е да проветрявате дома си поне 15 минути два пъти на ден – за предпочитане сутрин и вечер. Кратко и интензивно. Прозорците трябва да са широко отворени, а не леко отворени. Ако апартаментът има няколко стаи, добре е да ги проветрите отделно. Трябва да помним, че отказът от проветряване на стаите на практика може да благоприятства развитието на гъбички и мухъл в апартамента. Разбира се, трябва да обърнем внимание и на качеството на въздуха навън, особено в сезона на смога, когато нормите за замърсяване са превишени няколко пъти. Тогава е по-добре да се откажете от проветряването.

Какво трябва да знаем за пречиствателите на въздух

Борете се с праха

Нашите апартаменти трябва да бъдат не само красиви и удобни, но преди всичко чисти. Не забравяйте да почиствате редовно! Струва си да се обърне внимание на факта, че прахът се избърсва с влажна кърпа, а прахосмукачката, която използваме, е оборудвана с подходящи филтри. В името на нашето здраве и това на близките ни, нека проверим и състава на почистващите препарати, които използваме. Понякога е по-добре да ги изоставите в полза на традиционните методи за борба с мръсотията, като оцет, лимоново масло или зехтин. Не забравяйте да подържате подовете мокри - тогава ще бъдем сигурни, че мръсотията е отстранена, а не само се е издигнала във въздуха.

Овлажняването е от съществено значение

Недостатъчно навлажненият въздух изсушава лигавиците на гърлото и носа, дразни конюнктивата и кожата. Той също така насърчава развитието на инфекция. Струва си да се помни, че когато влажността на въздуха падне под 40%, ресничките спират да се движат и повече замърсители навлизат в белите дробове. Какво да правите тогава? На радиаторите могат да се окачат мокри кърпи или съдове с вода. От друга страна, влажност по-висока от 60% благоприятства развитието на бактерии, гъбички и акари. Идеалното решение е да закупите устройство, което да се следи и да регулира подходящото ниво на влажност на въздуха.

Как да овлажним трайно сухият въздух вкъщи

Използвайте домашни пречистватели на въздух

Това решение става все по-популярно. Източникът на славата му може да се търси в не особено приятни причини. Честите сигнали за смог и ужасното качество на въздуха в в големите градове принудиха потребителите да търсят алтернативни начини за подобряване на качеството на въздуха у дома. Все пак трябва да се помни, че пречиствателят не само се бори със смог! Също така е отличен метод за овлажняване на въздуха, отърваване от неприятни миризми, бактерии, мухъл, гъбички и алергени. Има уствойства, които се характеризира с няколко изключително полезни режима на работа като: Интелигентен режим (режим на пречистване и овлажняване на базата на информация от 6 сензора- 7 индикации: прах, миризма, температура, влажност, сензор за светлина, сензор за движение), йонен душ - (програма за интензивно почистване, полезна преди лягане) или цветен прашец - (антиалергичен режим на прашец, използващ поток с висока плътност йони). Има и възможност за постоянен мониторинг на климатика и автоматично регулиране на режима на работа към променящите се условия. 

Погрижете се за наличието на цветя в къщата

Зелените растения в апартамент носят редица ползи за членовете на домакинството: те абсорбират прах и други замърсители на въздуха, повишават влажността, абсорбират топлина и минимизират шума, като по този начин подобряват акустиката. Освен това те също имат много положителен ефект върху психиката, както и естествено антидепресивно действие. Според изследванията буквално няколко малки стайни растения могат значително да подобрят качеството на въздуха в един апартамент. Дяволският бръшлян, саксийните лилии, плеомелето, герберите и Сансевиерия трифасциат играят ролята на най-добрите филтри.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com