Как да подобрите въздуха в дома си

4781
Как да подобрите въздуха в дома си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Новините за качеството на въздуха, особено в големите градове, са наистина шокиращи. Експертите алармират, че всяка година концентрацията на вредни прахове във въздуха надвишава европейските стандарти с до няколкостотин (!) процента. И така, как можем сами да повлияем на качеството на въздуха, когато - принудени от неприемливото състояние на въздуха - си стоим у дома? 

1. Стайни растения, които пречистват въздуха

Най-лесният начин да подобрите качеството на въздуха в апартамента е да създадете домашна джунгла там. Зелените растения перфектно улавят мръсотия и прах, обогатявайки въздуха в къщата с кислород. Сенколюбивите растения с големи тънки листа работят най-добре. Не забравяйте обаче, че някои от тях могат да съдържат токсични вещества, които са вредни за домашни любимци или малки деца. Растенията, които имат положителен ефект върху качеството на въздуха и са напълно безопасни, са:

- малка хамедора

- антуриум с характерните за него червени цветове

- популярна папрат, или nephrolepis obliterata

- rapis haughty - лесна за поддръжка палма

- Билкарят на Щернберг

Ароматерапия в действие: 5 естествени аромата за вашия дом

Винаги е приятно да влезеш в къща, изпълнена с приятни, но ненатрапчиви аромати. Някои ароматизатори за въздух могат да имат много инте...

- ниска финикова палма

- Гербера на Джеймсън

2. Правилна вентилация на апартамента

В дните, когато качеството на въздуха е по-добро, нека се опитаме да проветрим апартамента, като създадем кратко течение. По този начин не охлаждаме излишно стените и създаваме условия, при които качеството на въздуха ще се подобри значително. Трябва да се помни, че особено през зимните месеци най-добри резултати се постигат чрез кратко, но интензивно проветряване (например 15-минутно отваряне на всички прозорци до цялата им ширина).

3. Грижа за вентилационните системи

Смесете тези 2 съставки и ще забравите за неприятната миризма у дома

Неприятната миризма у дома е проблем, с който се сблъсква всяка домакиня. Дори и при често проветряване в дома ви се носи цял букет от&...

Редовната проверка дали вентилационните системи, работещи в къщата или в апартамента, са ефективни и чисти, може да предотврати сериозни респираторни заболявания и алергии. Обърнете специално внимание на вентилационните системи в кухнята и банята - tam като цяло е влажно и топло, което насърчава растежа на гъбички, които са опасни за здравето. Трябва да се погрижим и за чистотата и доброто качество на аспиратора - няма да бъдем принудени да мием често шкафовете от мазни отлагания и бързо ще се отървем от миризмите на храна.

4. Често почистване с прахосмукачка

Избърсвайте често праха, за предпочитане с обикновена, влажна кърпа. Поддръжниците на живота в хармония с природата съветват да не се използват химически почистващи препарати, които също могат да раздразнят дихателната система. Достатъчно е да почистите по-големите замърсявания с вода с оцет или сода, а ефектът ще бъде подобен на закупуването на скъпи и пълни с химикали почистващи препарати. За почистване на подове с прахосмукачка използваме прахосмукачки с плътни HEPA филтри, които спират замърсителите. Също така си струва да помислите да се отървете от материалите, които събират мръсотия от дома: тежки завеси  или килими. Те благоприятстват развитието на акари, които могат да причинят неприятни алергии в домакинството.

5. Влажност на въздуха

През зимата, когато смогът пречи най-много, страдаме и от значително изсушаване на въздуха в офиси и домове. Ако усетим сърбеж по кожата и надраскване в хранопровода, които не са свързани с настинка, нека се погрижим за правилната влажност на въздуха в къщата, например като окачим мокри кърпи или пране на радиаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com