Как да познаем истинското зеле кьосе?

40068
Как да познаем истинското зеле кьосе?
Снимка: iStock

Зелето е сред най-вкусните и полезни зеленчуци, които отглеждаме и традиционно консумираме у нас. Без киселото зеле, от което приготвяме и сармички за най-святата трапеза – тази за Бъдни вечер, без туршията, която е ценна ферментирала храна, грижеща се за здравето на стомаха, доставяйки ни полезни бактерии, без зелевата салата не минава менюто на нито един ресторант, както и трапезата на нито един български дом.

Различните сортове зеле, които отглеждаме у нас, са подходящи за различни ястия, предястия, салати. Така например за туршия и листата кисело зеле най-подходящият сорт е кьосето. Как да познаем истинското зеле кьосе обаче, за да не бъдем подведени на пазара?

Как да сготвим най-вкусното прясно зеле?

Как да познаем истинското зеле кьосе?

Сортът, без които не може нито една туршия и е особено подходящ за приготвяне на кисело зеле, кьосето, се познава по свои отличителни белези, време на бране и предлагане на пазара, външен вид и тегло. Ето за какво да гледате, за да разпознаете кьосето:

  • Този сорт е късен есенен, което ще рече, че няма как да го намерите през февруари пресен. Ако купувате зелето през септември, октомври и дори ноември, то най-вероятно е да попаднете на кьосе.
  • Този сорт зеле е по-меко на допир, листата му са по-меки, по-фини, което го отличава от други сортове твърдо зеле и прави разпознаването на кьосето по-лесно. Пробвайте да навиете листо на фунийка. Ако е достатъчно меко, за да сторите това лесно и без да се „счупи“ листото, то вие сте открили именно кьосе.
  • Цветът също ще ви помогне, ако се колебаете как да познаем истинското зеле кьосе. То е по-тъмно от другите сортове, които ще откриете на пазара.
  • Теглото на зелките е основен отличителен белег на кьосето. По-леки ви се струват от останалите? Да, определено това е кьосе.
  • Нищо от изброеното не помага? Доверете се на очите си и бройте листата, които виждате, когато обърнете зелката отдолу и гледате откъм кочана. Можете ли да изброите 6 листа? Това е вашето зеле. Останалите сортове имат обикновено само 4 листа.

Ако искате киселото зеле да е превъзходно, добавете това

Защо именно кьосето е подходящо за приготвяне на кисело зеле?

Ако ви липсва опит и се чудите не само как да познаем истинското зеле кьосе, но и защо именно то е най-подходящо за кисело зеле и струват ли си усилията да търсите именно него, то бързаме да ви кажем, че меките му листа са най-приятните за салата и става най-сладко.

Нещо повече – колкото по-меки са листата, толкова по-лесно се навиват сармите, те се запазват цели, не се чупят и стават много фини, след като се сготвят. Основна причина този сорт да е подходящ за приготвяне на кисело зеле и за туршии е многото въздух между листата на зелките кьосе – факт, който подпомага усвояването на маринатата и осоляването, благодарение на което се радвате на по-вкусна и ароматна туршия.

Така че, ако държите на качеството и вкуса, познат от детството, търсете истинско кьосе и пропуснете хибридните сортове, които са с по-лошо качество, по-твърди и не толкова добри за приготвяне на туршиите, но се отглеждат, тъй като дават по-добър добив и съответно по-висока печалба на производителите за сметка обаче на качеството, което очаквате да получите, приготвяйки зимнината със закупените зелки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com