Как да преборим световъртежа

2415
Как да преборим световъртежа
Снимка: iStock/Guliver Images

На всеки му се е случвало да му се завие свят. Дали при рязко изправяне или след като е изпил 1-2 чаши вино. Това замайване обаче, няма нищо общо със световъртежът, който се дължи на заболяване на вестибуларния апарат, познато като вертиго или вестибуларна дисфункция. 

Вестибуларният апарат е центърът на нашето равновесие, който се намира във вътрешното ухо и е разделен на два центъра – в лявото и в дясното ухо. Благодарение на тези центрове ние можем да стоим стабилно и да се движим в права линия, без да залитаме. Когато функцията им е нарушена, човек губи равновесие, започва да залита  в различни посоки и често се нуждаят от чужда помощ, за да ходи. Но какви са причините, които водят до това състояние?

Специалистите са на мнение, че в повечето случаи проблеми с вестибуларния апарат се наблюдават през зимния сезон, когато хората си стоят повече вкъщи и прекарват много часове пред компютъра или в гледането на телевизия. Обездвижването, липсата на витамини и подлагането на строги диети, намаляването нивата на кръвната захар също могат да доведат до вестибуларни нарушения. И тъй като това са все неща от нашето ежедневие, някои от които няма как да елиминираме, то трябва да потърсим друг начин, за да предотвратим това състояние. Какво можем да направим?

Защо може да ви се вие свят и трябва ли да посетите лекар

Виенето на свят се определя като усещане за критична слабост, илюзия, че вие самите се въртите в кръг, нестабилно положение на основата...

Както споменахме телевизорът и компютърът са сред  причините за появата на световъртеж. Това до някъде се дължи на оптикокинетични излъчвания, които преминавайки през очите достигат до продълговатия мозък – мястото, където се намира центърът на равновесието. За да се предпазим от това вредно въздействие, е добре да намалим времето за гледане на телевизия, а ако работим с компютър, на всеки половин час трябва да даваме почивка на очите и мозъка си поне за 15 минути. През това време можем да вперим поглед надалеч в пространството, което ще ни помогне да изразходваме натрупалото се в очите напрежение.

И все пак как можем да се справим със световъртежа, ако изпаднем в такова състояние?

Най-добрият лек в този случай е почивката.  Ако обърнете внимание на проблема още в началото можете да се справите с него много по-бързо и лесно. Специалистите препоръчват да се приемат много витамини, от всички групи, както и минералите калций, манган и калий.  В едно с тях в менюто си е добре да включите месо и риба, които са много полезни за мозъка, защото съдържат много аминокиселини. Всичко това, съчетано с чист въздух, тишина и спокойствие ще ви помогне да се почувствате много по-добре.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист! Не предприемайте каквито и да било действия, без първо да сте се посъветвали с лекуващия си лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com