Как да предотвратите гъбичките на пръстите на краката?

5697
Как да предотвратите гъбичките на пръстите на краката?
Снимка: iStock

Гъбичните инфекции, засягащи пръстите на краката, известни като гъбички по краката или ноктите на краката, могат да бъдат досадни и неудобни. Въпреки това, с подходящи грижи и последователни усилия, можете ефективно да се справите и да премахнете гъбичките от пръстите на краката си. Ето едно ръководство за това как да го направите:

Поддържайте краката чисти и сухи

Почиствайте стъпалата си ежедневно с мек сапун и топла вода. След измиване се уверете, че краката ви са добре подсушени, особено между пръстите. Гъбичките виреят в топла и влажна среда, затова поддържането на сухота е от решаващо значение.

Избирайте дишащи обувки

Избирайте дишащи, отвеждащи влагата чорапи и обувки, изработени от материали като памук или дишаща синтетика. Избягвайте да носите плътно прилепнали обувки, които могат да задържат влагата и да създадат идеална среда за развитие на гъбички.

Спазвайте добра хигиена на краката

Редовно подрязвайте ноктите на краката си и ги поддържайте чисти. Избягвайте да ги режете прекалено късо или прекалено близо до кожата, тъй като това може да създаде малки отвори, през които да проникнат гъбички.

Красиви крака през лятото? Да, но започнете с грижата още сега със 7 стъпки

Противогъбични кремове и пудри

Кремовете и пудрите против гъбички, които се продават без рецепта, могат да се прилагат директно върху засегнатото място. Не забравяйте да спазвате инструкциите на етикета на продукта и да продължите да го прилагате дори и след като симптомите изчезнат, за да предотвратите повторна поява.

Естествени средства за защита

Смята се, че някои природни средства, като масло от чаено дърво, оцет или чесън, имат противогъбични свойства. Въпреки че те могат да облекчат положението, важно е да се консултирате с медицински специалист, преди да ги използвате широко.

Избягвайте да ходите боси на обществени места

Гъбичките могат да бъдат заразени от влажна среда, като например обществени басейни, съблекални и душове. Носенето на джапанки или сандали на тези места може да помогне за предотвратяване на инфекцията.

Сменяйте обувките

Дайте на обувките си време да изсъхнат, като ги сменяте, особено ако сте склонни да се потите прекомерно. Това предотвратява натрупването на влага в обувките.

Носете чорапи, които отвеждат влагата

Инвестирайте в чорапи, специално предназначени да отвеждат влагата от краката ви. Смяната на сухите чорапи през деня може да помогне да запазите краката си сухи и да възпрепятствате развитието на гъбички.

Поддържайте цялостното здраве на краката

Ако имате диабет или други заболявания, които засягат кръвообращението, консултирайте се с медицински специалист. Правилното кръвообращение е от съществено значение за борбата с инфекциите.

Как да се грижим за краката с етерични масла?

Лекарства, отпускани с рецепта

Ако лечението без рецепта не доведе до подобрение, консултирайте се с лекар. Той може да предпише по-силни противогъбични лекарства, локални или перорални, в зависимост от тежестта на инфекцията.

Поддържайте ноктите на краката си къси

Подстригвайте ноктите си на краката си право в посока, за да предотвратите натрупването на отпадъци под тях. Това намалява риска от разпространение на гъбична инфекция.

Превенция на практиката

След успешното отстраняване на гъбичките продължете да спазвате добра хигиена на краката, за да предотвратите връщането им. Редовно преглеждайте стъпалата си за всякакви признаци на повторна поява.

Не забравяйте, че пълното изчистване на гъбичните инфекции може да отнеме време, така че търпението и последователността са от ключово значение. Ако състоянието ви се влоши или не се подобри с домашно лечение, консултирайте се със здравен специалист за правилна диагноза и насоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com