Как да презаредим обмяната на веществата в своя организъм?

16277
Как да презаредим обмяната на веществата в своя организъм?
Снимка: iStock

Под „метаболизъм“ или „обмяна на веществата“ се подразбират химическите процеси, които непрекъснато протичат в организма. Има няколко начина за влияние върху метаболизма така, че калориите да се изразходват оптимално.

Какво може да сочи неправилен метаболизъм? Такъв симптом са, например, резките колебания в телесното тегло. За нормални се смятат увеличението или загубата на тегло до 5-6 кг за 1 година. В рамките на едно денонощие теглото също може леко да се промени. Но ако човек е качил 5-10 килограма за месец, това е сериозен повод да отиде на лекар, да се консултира с ендокринолог.

Храни и напитки за ускоряване на метаболизма

Метаболизмът всъщност представлява съвкупност от онези така важни биохимични реакции, протичащи в нашия организъм, които отговарят прие...

Друг признак е постоянно подуване на лицето, крайниците, пръстите на ръцете и краката. Също внезапната поява на хранителни алергии или непоносимост - ако човек по-рано е понасял добре дадени продукти, значи сега има нарушение в организма. Повишаване на нивото на инсулина в кръвта е подобен симптом.

Диспептичните разстройства пък се характеризират с подуване на корема или проблеми с изпражненията. Понякога може да бъдат свързани с психологически проблеми.

Обриви по кожата и влошаване на състоянието й често се наблюдават заради консумирана храна. Ако човек не може да разбере причините, е добре да си води дневник за хранителните навици и състоянието на кожата. Така ще се идентифицират нежеланите храни в менюто.

Други признаци за нарушена обмяна на веществата са прекомерно изпотяване (не заради физическа активност), летаргия, намалена работоспособност - те често се срещат сред хора, които се подлагат на хранителни ограничения. Може би трябва да се свържат с ендокринолог и да проверят състоянието на щитовидната жлеза.

Уникална смес със сода преди хранене гарантира отличен метаболизъм

Содата за хляб се използва основно в кулинарията, както и намира нестандартно приложение – за почистване на дома. Много хора обач...

Как да презаредим своя метаболизъм? Никога да не се пропуска закуската. Желателно е да се консумират храни с минимално съдържание на захар и белтъчини. Полезни са кардио-упражнения (за укрепване на сърцето) – разбира се, след консултация с лекар. Да се пие натурален зелен чай без добавена захар. В менюто да се включат храни с фибри (пресни плодове и зеленчуци, кулинарни трици). Желателни са упражнения за изграждане на мускулна маса. Категорично да се избягва редовната консумация на алкохол. Да се спи поне 8 часа на денонощие и да се избягва редовното недоспиване. Стресовите ситуации пречат на нормалния метаболизъм. Яжте прости и естествени продукти, а не преработени храни с трансмазнини. Лесно е да определим коя храна е естествена: тази, която е израснала от земята (а не от хидропоника или други изкуствени основи) или е ходила по нея.

Кои храни ускоряват метаболизма? Това са, например, чиста вода без сладки добавки и сиропи (може да добавите лимон, джинджифил, резенчета цитрусови плодове). Млечните продукти стимулират процеса поради високото съдържание на калций. Животински протеини се набавят от сухи меса – бяло пилешко, пуешко, говеждо.

Цитрусовите плодове ускоряват метаболитните процеси чрез плодовите киселини в състава си. Ябълките от зелени сортове са особено полезни при често умствено напрежение. Подходящи са листните зеленчуци от типа на спанак, лапад, маруля.

Помнете, че има неочевидни симптоми, които могат да показват нарушение на метаболитните процеси. Те трябва да бъдат разпознати навреме и да започнете да рестартирате своята обмяна на веществата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com