Как да приготвим домашен ябълков оцет?

5017
Как да приготвим домашен ябълков оцет?
Снимка: iStock/Guliver

Оцетът идва от кисело вино, което се получава чрез окисляване в дървени съдове. Оцетът е бил използван във всички древни култури. Това е обичайно кулинарно и медицинско лекарство. Ферментиралите продукти съдържат най-добрите ензими. Тялото се нуждае от такива, за да извърши всички необходими реакции. Най-добрият начин за допълване на ензимите са суровите ферментирали продукти като ябълковия оцет.

Оцетът има рН приблизително 4,5

Ябълковият оцет е бил препоръчван в древни форми на медицина, включително от Хипократ. По-високото му pH го прави особено ефективен при почистване на рани и ускоряване на процеса на заздравяване. Освен това ябълковият оцет е източник на калий, който също се съдържа в ябълките, от който се придобива.

Ябълковият оцет може да се направи у дома по тази рецепта

Приготвянето на ябълков оцет у дома изисква ферментиране на суровини като пресен ябълков сок или цели ябълки. По време на процеса на ферментация суровината се трансформира в сладък сайдер, сух сайдер и след това оцет. Тъй като домашният ябълков оцет не е пастьоризиран или нагряван, много полезни вещества се запазват.

Хитри приложения на ябълковия оцет

Ябълковият оцет, получен от ябълков сок:

Класическата рецепта изисква изцеден сок от ябълки в стъклен съд. Преди да завършите тази стъпка, ябълките трябва да бъдат измити и нарязани на големи парчета. След това ябълките се оставят да се проветрят, което води до потъмняване. После се изцеждат от сока и се поставят в стъклен съд с гумена ръкавица отгоре.

Ябълките не винаги са достатъчно сладки, за да се направи сладък ябълков сок. За да се компенсира, към суровината се добавя захар. Добавеното количество се определя от това колко сладки са суровините и личното усещане за сладост на дегустатора. Обикновено на 1 литър ябълков сок или на 1 килограм ябълки се слагат между 50 и 80 грама захар.

Добавянето на мед към оцета увеличава неговите лечебни свойства. Трябва да добавите 150 грама мед на 3-литров буркан суровина. На 1 килограм ябълки трябва да се добавят повече от 50 грама мед. Това е така, защото бурканът се пълни до 75%, когато е готов. Добавянето на малко ръжен хляб или суха мая към пресен ябълков сок позволява процесът на превръщане на захарите да се ускори. 

Лекар разкри истината за пиенето на ябълков оцет

Технология на приготвяне:

Производството на ябълков оцет се състои от три етапа:

- Сладките ябълки вече съдържат захар. Добавянето на захар на прах е позволено, когато се прави сайдер, въпреки че не се насърчава. Дрождите превръщат захарите във ферментиращ етанол чрез ферментация. Младото вино идва от обработка, която се извършва без достъп на въздух. Това води до алкохолно съдържание между 6% и 10% в крайния продукт.

- Семейството бактерии Acetobacteraceae превръща винените спиртни напитки в оцет, когато са изложени на кислорода от въздуха.

Разливането на готовия оцет в бутилки изисква филтрирането му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com