Как да разберем, че ни лъжат

34788
Как да разберем, че ни лъжат

Чуваме между 10 и 200 лъжи всеки ден, от „съжалявам, батерията на телефона ми е изтощена“ до „добре съм“.

Ако само слушаме внимателно, прости лингвистични улики лесно ще ни помогнат да разпознаем лъжата и да я отделим от истината, казват учени, цитирани от „Дейли Мейл“.

Минимални самостоятелни препратки, отрицателен език, прости обяснения и сложно формулирани изречения – всичко това са белези на лъжата.

Ноа Зандан, специалист по комуникационни науки обяснява как лингвистичен анализ на текста, който се основава на разликата в начина на криене и изричане на истина, може да помогне на хората да разкрият лъжа.

Нещата, за които ЛЪЖАТ зодиите

Няма човек на Земята, който да не лъже. Лъжата е част от нашата природа и не вярвайте на някой, който твърди, че не го прави. Има опред...

Проучванията показват, че историите, базирани на въображаеми преживявания са качествено различни от тези, базирани на реални преживявания, което предполага, че за изричането на лъжа се изисква работа и е резултат от използването на различен модел на езика.

Зандан обяснява, че лъжците много по-малко говорят за себе си и много често говорят за другите, когато изричат неистина.

Понякога те използват трето лице, за да се разграничат от лъжата, защото подсъзнателно се чувстват виновни.

„Лъжците са склонни да бъдат по-негативни, защото на подсъзнателно ниво се чувстват виновни, че лъжат. Например един лъжец би казал: „Съжалявам, тъпата батерия на телефона ми е изтощена. Мразя, когато се случва“, обяснява Зандан.

Хората обаче могат да забележат лъжа и когато някой обяснява събитията с най-прости думи.

Кой как лъже според зодия

Зодиакалният знак, под който сме родени, определя много от това какви сме и как се справяме с живота. Общите неща между зодиите са мног...

Нашите мозъци се борят да изградят комплексна фалшива история, което означава, че обясненията за събития, които не са се случили, изглеждат нереалистично ясни.

Въпреки че лъжците могат да запазят историята си по-проста, те са склонни да използват по-дълги и заплетени изречения, да вмъкват неуместни, но звучащи като факти подробности.

Зандан споделя, че този модел на лъжене може да се забележи най-лесно при известните лъжи.

Например, когато 7-кратният шампион на „Тур дьо Франс“ Ланс Армстронг отрича да е използвал допинг през 2005 г, той описва една хипотетична ситуация, фокусирана върху някой друг, за да се дистанцира от лъжата си.

Когато обаче признава за употребата на забранени вещества през 2013 г, употребата му на лични местоимения се увеличава с близо три четвърти, което показва, че той казва истината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com