Как да разпознаем и преборим депресията

143379
Как да разпознаем и преборим депресията
Снимка: Thinkstock

Какво представлява депресията; какви са нейните признаци и как да се справим с нея - отговорите на този въпрос можете да намерите в този материал.

Депресията е психическо разстройство, което се характеризира с понижено настроение и загубата на способността да преживяваме радост, нарушения на мисленето и двигателната активност. Депресията е хронично заболяване, като повтарящите се кризи възникват при 60% от заболелите. Около 15% от болните от депресия правят опит за самоубийство.

Важно

Депресията често се „маскира” зад други заболявания. Спектърът на оплакванията може да бъде много широк: от главоболие, болки в сърцето и стомаха, до различни нарушения на съня (често в малките часове на утрото), загуба на апетит, хроничен запек и нарушения в менструалния цикъл при жените.

SOS

Освен потиснатото настроение, депресията може да се изрази още и в загуба на интерес към живота и способността да се изпитва удоволствие, намаляване на силите, чувство за вина и ниско самочувствие, а също и проблеми при съсредоточаването и повишена тревожност. Един от важните симптоми, свидетелстващи за тежка депресия за мислите за нежелание за живот, които изискват спешна психиатрична помощ.

Една трета от потенциалните самоубийци нямат никакво желание да умират. По този начин те само се опитват да привлекат вниманието към себе си. Такива хора имат нужда от разговор, изпълнен с доверие, а не осъждащо отношение, не ровене в проблемите, а съвет и практическа помощ (по възможност с участието на специалист).

Проверете себе си

Много депресии имат матов, смазан характер. И все пак има определени признаци, които посочват наличието на подобни проблеми. Верните признаци на депресията са:

Нарушения на съня;

Устойчиво потиснато настроение, апатия;

Немотивирана тревожност или затормозеност (психическа и физическа);

Неувереност, обърканост в елементарни ситуации;

Липса на вяра в бъдещето, песимизъм;

Стремеж към прекалено задълбаване на проблемите, търсене на недостатъци (в себе си и в околните);

Намаляване на апетита;

Сексуални разстройства

Между другото

Рискът от депресия е най-висок при хората, страдащи от захарен диабет и други ендокринни нарушения, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, злокачествени образувания, цироза на черния дроб, артрит, склероза, мозъчни тумори, артеросклероза на съдовете на главния мозък (слединсултно състояние).

Афективните промени на психиката възникват още и при авитаминоза, желязна и вит. В12 дефицитни анемия, както и при приема на някои лекарства (кортикостероиди и др.)

За да разберете дали страдате от депресия, ще ви помогнат отговорите на следните въпроси.

Не намирате удоволствие в нищо?

Трудно ви е да взимате решения?

Безразлична ви е обстановката и хората около вас?

Струва ли ви се, че животът ви е напълно безсмислен?

Измъчват ли ви болки, чувство за тежест в гърдите?

Депресията е втората най-голяма причина за инвалидност в света

Депресията е втората най-честа причина за инвалидност в света след болките в гърба, съобщи Би Би Си. Австралийски учени направиха прег...

Имате ли усещането за постоянна умора?

Често ли се взирате в здравословното си състояние?

Спите ли лошо?

Печените картофи ни депресират

Печените картофи могат да доведат до тежка депресия. Това предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките х...

Загубили ли сте апетит? Отслабнали ли сте?

Имате ли сексуални проблеми?

Ако на повечето въпроси сте отговорили с „да”, значи вие най-вероятно страдате от депресия. Обърнете се за помощ към специалист и започнете лечение.

Има няколко лесни и достъпни начини, които ще ви помогнат да предотвратите развитието на депресията:

Опитайте се да спите поне 8 часа на денонощие. Сънят е най-доброто лекарство за нервната система. Легнете си рано, ако може преди полунощ.

Над 20% от българите страдат от психичен проблем

Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем. Това обяви във Варна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.&nbs...

Настроението подобряват храните, наситени на полиненаситени мастни киселини омега-3: морска риба.

Не забравяйте за спорта. Той помага да се борите със симптомите на тъгата и повишава чувството за вътрешно благополучие.

Говорете. Ако настроението ви е лошо не трябва да мълчите за това. Оплакването от живота е много полезно. Споделете, че сте в лошо настроение (най-добре е това да стане пред специалист)

Изберете си весела компания, която съответства на интересите ви. Ако прекарваме времето си, обкръжени от положително настроени хора, самите ние ставаме по-весели.

Организирайте дневния си режим така, че да използвате максимално светлата част от денонощието. Светлината подобрява настроението.

Още интересни новини за секс, двойки, семейства и психология, четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно