Как да разпознаем качественото краве масло?

9120
Как да разпознаем качественото краве масло?
Снимка: iStock/Guliver

Маслото е млечен продукт, подходящ както за директна консумация, така и за топлинна обработка и използване в различни кулинарни рецепти. Най-разпространено е кравето масло, макар масло да може да се направи от овче, козе и друго мляко на млекодаен добитък, както и от редица растения – фъстъчено масло, ленено масло, кокосово масло, палмово масло.

Като споменахме палмово масло напоследък нашумя вредата при използването му вместо мляко за приготвяне на продукти, имитиращи сиренето, кашкавала и други млечни продукти. Определено палмовото масло е далеч от полезно, когато е вложено в сиренето вместо мляко, но вредно ли е най-разпространеното и консумирано масло – кравето масло, или е полезно при нормална консумация и избор на качествен продукт?

Ползи от консумацията на краве масло

Качественото краве масло е полезно за консумация – факт, който не е масово известен и много потребители го избягват, замествайки го в диетата си с други масла – най-често растителни като ореховото например, познати с доказаното си благотворно въздействие върху организма. Качественото краве масло обаче, приготвено от мляко, също доставя немалко ценни вещества на тялото и има доказани ползи за здравето. Сред тях са:

-          Качественото краве масло е източник на витамини А, Д и Е, както и на минерали, сред които значимо количество калций.

-          То не съдържа въглехидрати, което го прави продукт, подходящ за онези, които не консумират или ограничават приема на въглехидрати.

-          Хранително е и може да помогне за възстановяване на изгубени килограми при хора, които се стремят към напълняване.

-          Маслото е с високо съдържание на бета-каротин, свързан с намален риск от развитие на рак на белия дроб и простатата. Бета-каротинът е полезен и за зрението, като намалява свързана с възрастта дегенерация на макулата.

-          Съдържащият се в маслото витамин Д е чудесно средство за профилактика на остеопорозата.

-          Кравето масло съдържа и витамин Е, изключително полезен за кожата. 

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат хляб с масло

Когато консумирате краве масло, все пак не прекалявайте с количествата, тъй като при консумация прекалено често и в големи количества може да доведе до диабет и сърдечни проблеми, защото е богато на наситени мазнини. Тази препоръка е валидна и дори когато сте открили качественото краве масло и сервирате именно него на масата си.

Сред считаните за едни от най-полезните масла са т.нар. ГХИ – пречистени, които се консумират и от хора, следващи строги хранителни режими като кето режима. ГХИ маслата безспорно са с високо качество, но цената им не е достъпна за всеки, което поражда въпроса как да разпознаем качественото краве масло, което също ще допринесе за здравето.

Как да познаете качественото краве масло?

За да окаже благотворното си влияние върху тялото обаче, маслото трябва да е качествено. Познаването на пръв поглед и особено през опаковката на качественото краве масло е трудна задача, ако не знаете за какво да следите. Ще ви помогнем със съвети как да различите маслото с ниско качество, което не допринася за здравето или дори е вредно, от висококачественото краве масло.

- Ако в кравето масло е добавено друго масло – растително – то не е качествено. Добавянето на растителна мазнина не допринася за здравето, но производители го правят, за да намалят цената на продукта си. Тоест не пестете средства при покупката на краве масло, за да сте по-уверени, че на трапезата си сервирате качественото краве масло, което заслужавате. Твърде ниската цена може да сочи именно това – добавени растителни масла. Не се подлъгвайте по нея и четете внимателно етикета, макар да знаете, че там производителят може да е „пропуснал“ да посочи този факт. Ако на етикета е посочено, че в маслото има съставка, наречена „заместител на млечната мазнина", това не е краве масло, а неговият евтин аналог, потърсете друго, съдържащо само мляко или млечна сметана.

Рициновото масло - тайната съставка, която ще накара цветето ви на цъфне веднага

- Разчитайте и на сетивата си, за да познаете качественото краве масло – ароматът му е типичен, не дъха и не се усещат други миризми. Забележете – качественото масло не може да помиришете през опаковката, ще усетите аромата, след като го отворите.

- Бърз поглед на цвета също ще ви е полезен в разпознаването на качественото краве масло – светло до нормално жълт – това е цветът, който сочи качество. Оглеждането на маслото, ако е в прозрачна опаковка, ще ви помогне и да определите дали има еднаква консистенция и лек блясък, без петна или ивици – неща, които сочат качество.

- Проверете твърдостта на маслото, докосвайки го. Качественото масло е твърдо.

След като вече сте закупили масло, може да проверите с лесни и прости домашни тестове дали сте уцелили качественото краве масло в магазина, или е необходимо да потърсите друг бранд следващия път.

-          Поставянето на парче масло в гореща вода помага да определите качеството му. Маслото се стопява на повърхността на водата, а след разбъркване просто изчезва.

-          Поръсете парченце с водка и наблюдавайте дали променя цвета си. Придобиването на оранжев цвят сочи, че сте закупили за трапезата си не краве масло, а имитиращ продукт, менте.

-         Поставете парченце в нагорещен тиган и проверете дали ще цвърчи и ще ви радва с аромата си. Това е поведение, характерно именно за качественото краве масло.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com