Как да разпознаем вредните пластмасови бутилки

44504
Как да разпознаем вредните пластмасови бутилки

Всички знаем, че пластмасата отделя вредни за организма вещества, дори някои лекари твърдят, че са канцерогенни. Ако искате да защитите организма си от вредните пластмаси, то трябва да знаете някои от тези факти.

Бутилките от пластмаса винаги имат информация на етикета, на която можем да разберем от какъв тип пластмаса са изработени. Истината е, че всяка пластмаса отделя вредни за организма вещества, но някои са в доста по-малки количества.

Ето какво означават надписите:

PET или PETE

Това са еднократни бутилки, които могат да отделят тежки метали и вещества, влияещи на хормоналния баланс на човека.

PET - това е най-често използвата пластмаса на света. Важно е да се помни, че е за еднократна употреба. Ако си наливате в такива бутилки вода често, подгответе се, че в организма ви могат да попаднат алкални елементи и по-голямо количество бактерии, които обожават PET.

HDP или HDPE

Това е много добра пластмаса, която на практика не отделя никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода именно в такива бутилки. И са безопасни, и от екологична гледна точка са нормални, тъй като почти цялата пластмаса се преработва. Това е твърд тип пластмаса, която най-често се използва за съхраняване на мляко, играчки, измиващи средства и някои пластмасови пакети.

PVC или V

Изделията от този тип материал отделят не по-малко от два опасни химикала. И двата оказват влияние на хормоналния баланс.

Това е мека и гъвкава пластмаса, която се използва за съхраняване на растително масло и детски играчки. От него правят блистерните опаковки за многобройни потребителски стоки. Използва се за обвивка на компютърни кабели. От него правят пластмасовите тръби и детайли за санитарната техника. PVC е относително устойчив на преките слънчеви лъчи и времето и затова от него правят рамки за прозорци и градински маркучи. Експертите препоръчват да се въздържаме от покупката на изделия от такъв материал, ако можем да намерим алтернатива.

LDPE

Тази пластмаса се използва и при производството на бутилки и при правенето на найлонови пакети. Не отделя химически вещества в водата, която съхранява. Но е безопасен само при използването му за контейнери за вода. Пакетирани в него продукти е по-добре да не купувате. Можете да погълнете не само продукта, а и някои вещества, които са опасни за сърцето ви.

PP


Този тип пластмаса има бял цвят или полупрозрачни тонове. Използва се за опаковка на сиропи и кисело мляко. Полипропиленът се цени заради термоустойчивостта му и е относително безопасен.

PS

Често се използва за производство на чашки за кафе и кутии за бързо хранене. При нагряване обаче отделя опасни химически съединения. Полистиролът е евтин, лек, и достатъчно траен вид пластмаса, който не става за горещи храни и напитки.

PC или пластмаса без специални знаци

Това е най-опасната пластмаса. Използва се за бутилки за вода и кутии за храна. Да се съхраняват в контейнери от поликарбонат храни и вода категорично не трябва. Той отделя бисфенол А - известно вещество, което унищожава ендокринната ви система и потиска изработката на хормона естроген.

В крайна сметка преди да купите каквото и да било в пластмасова опаковка, помислете два пъти. Все пак стъклото е много по-безопасно.

Източник: БЛИЦ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com