Как да развиете пълния потенциал на ума си

9633
Как да развиете пълния потенциал на ума си
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Как да развиете пълния потенциал на ума си? Какви са характеристиките на паметта? Какво се случва, когато учим? Ние имаме отговорите.

Характеристики на паметта

През последните години се появиха много научни трудове, които изследват функционирането на паметта. Благодарение на тях, може да се каже, че паметта има три основни характеристики.

Визуален

Нашият ум бързо трансформира думите и мислите в образи. Това е причината, поради която е по-лесно да запомните филм, отколкото книга. Освен това е по-лесно да запомним лицето на човек отколкото името му, когато ни запознаят за първи път. Всъщност експертите казват, че 83% от потенциала на паметта е визуален.

Асоциативен

Нашият ум непрекъснато създава асоциации между една информация и друга. Ето защо една песен често ни напомня за конкретно преживяване или защо даден аромат ни напомня за определен човек.

Емоционален 

Изживяванията, които предизвикват силни емоции, създават много ясни и дълготрайни спомени. Всъщност ние не забравяме значимите моменти от живота си, като раждането на детето ни, сватбения ни ден, първата целувка и т.н.

Какво се случва, когато учим?

Обикновено използваме книги и бележки, които имат много думи без изображения. Освен това часовете, прекарани в четене и запаметяване, често са монотонни, скучни и със сигурност лишени от емоции. Затова използваме само една от трите характеристики на паметта: асоциативната. Така че ние не отнемаме пълния потенциал от ума.

Най-новите проучвания за неврообразование - дисциплината, която изучава как мозъкът учи, поставят под въпрос традиционните методи на преподаване и показват все повече и повече, че мозъкът трябва да бъде "развълнуван", за да се учи по-добре. Много специалисти от тази област са на мнение, че начинът на преподаване трябва да бъде преработен, създавайки нови стратегии, които учителите могат да използват, за да събудят любопитството на своите ученици. Любопитството е ключът към отварянето на вратата на емоциите, тъй като без емоция няма учене. Или поне не е толкова ефективно.

Техниките за запаметяване наблягат на този аспект, като се фокусират не само върху асоциативната част на паметта, но преди всичко върху визуалната и емозионалната част. Така например  работят менталните карти, създадени от английския социолог Тони Бюзън.

Тази техника използва ключови думи, цветове и рисунки, които превръщат воденето на бележки в творчески процес, така че да се разкрият трите характеристики на паметта, споменати по-горе: визуална, асоциативна и емозионална.

Техниките за запаметяване предлагат много ефективен метод за постигане на това и ученето да се превърне в по-динамична и приятна задача. Какво би станало, ако от училище се „научим да учим“ по различен начин? Как би се променило отношението на децата към ученето? Без съмнение това би било голяма революция. А вие как мислите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com