Как да се борим с мързела? Ето 10 ефективни начина.

9257
Как да се борим с мързела? Ето 10 ефективни начина.
Снимка: iStock/Guliver

Мързелът води до мързел.
Защо да отида днес на фитнес? Все пак не съм ходил цяла седмица. Защо да изхвърлям боклука, като целият апартамент е с “главата нодолу”. Добри оправдания. Но е крайно време да излезем от порочния кръг.

Ефективни начини да се справите с мързела

1. Настройте си алармата за 10 минути.

Много социални медии споделят идеята, че трябва да се “настроите” за конкретна задача за точно определен период от време. Като изтече това време, мотивацията за работа изчезва. Нагласете алармата (или хронометър) за 10 минути и следете какво ще свършите за този период. Ще се уверите, че това ще ви накара да се концентрирате и работите ефективно. В зависимост от естеството на работата може да настроите хронометъра за 15,20… минути.
Психологът Тимоти Пайкъл дава в Psychology Today същия съвет. Всъщност “вие правите сделка със себе си” - дори и да не ви се прави нещо, трябва да го свършите за 10 минути. Веднъж като го направите, ще намалее изкушението да се измъквате.

Запознайте се с най-емблематичните мързели сред зодиите

2. Започнете с лесните задачи.

Психолозите споделят, че ако имате за разрешаване сериозен проблем, обикновено го избягвате и отлагате. Затова започнете с лесни задачи и малки проблеми. След като ги свършите, се чувствате удовлетворени от резултата и сте по-мотивирани да се заемете с нещо по-голямо.

3. Правете физически упражнения.

Физическата активност е чудесен начин да се борите срещу мързела, особено рано сутрин. Упражненията стимулират кръвообращението, което ви кара да се събудите и да се чувствате енергични. 

4. Променете работната среда.

Ако отлагате вършенето на дадена задача вкъщи, може би смяната на мястото ще повиши продуктивността ви. Проучвания сочат, че ако сте сред други хора, мотивацията за работа е по-висока. Вземете си лаптопа и отидете в парка сред хора, ще видите, че ще ви е по-лесно да започнете. Ако работата ви е свързана с дейности в дома, излезте за малко, разходете се, подишайте чист въздух, пийте кафе навън и се върнете. Ще се почувствате по-заредени и готови за работа.

Как да спрем да мързелуваме: Съвети на астролозите за всяка зодия

5. Работете с партньор.

Когато правите нещо с някого, вероятността да се откажете е много по-малка. Например, мързи ви да спортувате и все отлагате. Намерете приятел и ходете заедно. Имате важен проект в работата, с който все не ви се захваща. Помолете колега да работите заедно. 

6. Обличайте се добре.

Този съвет е за хора, които работят от къщи и работата не им спори. Ако ви липсва енергия и усещате, че през цялото време разглеждате постове на познати в социалните мрежи или “прелиствате” новините, ви трябва промяна. Свалете пижамата или домашните дрехи, облечете се добре, направете си прическа, обуйте елегантни обувки, гримирайте се. Ще видите, че вече няма просто да “дремете” над лаптопа, а ще се фокусирате върху работата.

7.  Напишете проблемите, които все отлагате.

Отлагането на задачите е свързано с проблеми, които все избягвате и които се натрупват. Вземете един лист и напишете всички задачи, които ви плашат. Когато идентифицирате проблема, той е наполовина решен. Най-вероятно ще установите, че проблемите не са толкова големи колкото в съзнанието ви.

Това са най-организираните зодии!

8. Правете това, за което мислите.

Случвало ли ви се е да се тревожите за нещо, да го отлагате и не се заемате с него, но то е непрекъснато в съзнанието ви. Това ви тревожи, подтиска, дори депресира. Решението е просто. Правете това, за което мислите. Ще видите какво облекчение ще изпитате след това.

9. Следвайте правилото “две минути”.

Отделете две минути за всеки предстоящ ангажимент. Това се отнася за почти всичко: оправяне на масата, измиване на чиниите, изхвърляне на боклука, отговор или изтриване на нов имейл. Така ще избегнете неудобството от натрупване на нерешени задачи.

10. Не очаквайте да сте съвършени.

Перфекционизмът е пречка за стартиране на много начинания. Ако очаквате да правите всички идеално, се страхувате да го започнете. Не се самокритикувайте, бъдете по-смели и действайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...