Как да се грижим за китайската роза?

17920
Как да се грижим за китайската роза?
Снимка: hartono subagio / Pixabay

Цветовете на китайската роза са много ефектни и красиви. Освен това те имат навика да се затварят вечер и да се отварят на следващата сутрин. Животът на тези пъпки е само няколко дена, след което биват заменяни с нови, като периодът на цъфтеж на растението е от май  месец до октомври. При правилните грижи за него, ще ви зарадва и изненада с много цветове за дълъг период от време. Нека видим как да се грижим за китайската роза в домашни условия.

Осветление

Китайската роза обича светлина, но не понася пряка слънчева такава. Така че, ако цветето  е поставено в известна сянка на перваза на прозореца ви, ще бъде чудесно. Но ако поставите хибискуса на напълно тъмно място, това е риск, то да спре да цъфти. С настъпването на топло време е добре да изкарате на открито растението, но отново внимавайте за жаркото слънце, за да не изгори неговите листа.

Температура

По отношение на температурата, която понася хибискусът, през лятото обича от 18 до 25 градуса, а през зимата - не по-студено от 15. При по-ниски температури листата му окапват.Така че е по-добре да не се създават неочаквани температурни колебания за него.

Поливане

През лятото китайската роза е добре да бъде обилно поливата, до засъхването на горния почвен слой и нуждата от повторно поливане. Ако растението не е редовно поливани, тогава листата му ще започнат да изсъхват. Също  е важно да не преполивате растението – съществува риск корените му да изгният. През зимния период е добре хибискусът да се полива умерено, защото почвената влага през този период застрашава растението от гъбично заболяване.

Как да се грижим за китайската роза през зимата

Китайската роза (хибискус) може да бъде чудесна декорация за дом или градина и противно на много стереотипи, изобщо не е отровна. Въпре...

Трябва да се знае, че при силно изсушаване на почвата, листата на растението могат да опадат. Тъй като овлажняването е полезно за китайската роза, трябва да пръскате листата и помощта на пистолет за пръскане на вода по-често. Веднъж на няколко седмици, може листата да се минат под водна струя на чешмата.

Наторяване

През топлите месеци хибискусът изисква използването на повече минерални (азотни) торове, които са необходими за слагане на всеки две до четири седмици. През зимата азотът не е необходим толкова много и се препоръчва да се премине към калиеви и фосфорни добавки. Почвата на хибискусът трябва да е богата и на  магнезий, който помага на листата му да останат здрави и да не пожълтяват. Наторяването му е добре да бъде извършвано рано сутринта или късно вечерта след  неговото поливане.

Пресаждане

След закупуване от магазин (почвата там често е обогатена с активатори на растежа, които спират да действат в по-късния живот на цветето у дома). През първите три години китайската роза расте много активно и може да му навредят тесни саксии. Поради това може да се пресажда всяка година. Възрастно растение не може да се пресажда до три до четири години, при условие че всичко е наред с почвата и саксията. През есента и зимата растението е във фаза на покой, но през пролетта и лятото пресаждането ще бъде успешно, но категорично не трябва да се случва по време на неговия цъфтеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com