Как да се грижим за скалпа си и колко често трябва да мием косата си ?

29379
Как да се грижим за скалпа си и колко често трябва да мием косата си ?
Снимка: iStock

Здравата коса изисква много грижи и поддръжка, но колко да я мием? Лесно започваме да мием косата си често, но не защото така трябва, а просто, защото никой не ни е казал защо да не я. Според експертите в зависимост от това каква коса имате, честото миене може да причини много повече вреда, отколкото полза. За тези, които се надяват да възвърнат живота на кичурите си, отговорът може да бъде толкова прост, колкото честотата на миене.

10 съвета за здрава коса без химикали

Независимо дали имате къдрава, права, афро или мазна коса, всички типове имат свои собствени уникални качества, които определят как да се грижите за нея. Откриването на това, което работи най-добре за вас, изисква време и търпение. Ако не знаете откъде да започнете, може да ви хрумне да миете косата си ежедневно, но това не винаги е най-ефективният вариант. Косата е свързана с кожата на главата чрез фоликул, а този фоликул е свързан с жлези, които произвеждат витамини и влага, които се предават на косата.

Храните, които ще направят косата ви красива и здрава

Ако миете косата си твърде често, ще отмиете всички естествени масла в косата, които жлезите произвеждат, което означава, че те вече няма да предават на косата си никакви полезни вещества, оставяйки я безжизнена и суха. Лишаването на косата от етерични масла е само един проблем, който води до пърхот и сух, сърбящ скалп. Това може да направи косата ви суха, крехка и по-уязвима към накъсване.

Колко често трябва да миете косата си?

Препоръчително е да миете косата си само когато това е абсолютно необходимо. Можете да разберете дали косата ви се нуждае от измиване или не, като прокарате ръце през нея и ако все още я чувствате мека и еластична, вероятно няма да се нуждаете от измиване. Въпреки че общата препоръка е да се мие максимум един до два пъти седмично, можете винаги да я измиете, когато усетите, че е мазна. Ако скалпът е сърбящ или има признаци на лющене, дължащо се на замърсяване, тогава е ясно, че е време за измиване. Не забравяйте, че за здрав скалп е необходим естествен себум за здрави фоликули, а твърде честото миене на косата ще го намали.

Какво да включите в менюто си за по-здрава коса?

Какъв е правилният начин постепенно да намалите миенето на косата си?

Ако миете косата си всеки ден, опитайте се да се насочите към всеки втори ден с намерението в дългосрочен план да миете косата си два до три пъти седмично. Така постепенно ще намалите пътите, в които измивате косата си. Ако пък се притеснявате от омазняване и лоша визия, има някои чудесни сухи шампоани, които ще абсорбират излишната мазнина от скалпа и ще придадат обем на косата ви. Можете също така да смените продуктите, които използвате в момента, за да забавите процеса на омазняване, което ще ви помогне да намалите броя на измиванията. Ако решите да го направите, уверете се, че новият ви шампоан е "лек", за да не утежнява косата ви и да не предизвиква натрупване на мазнини и мръсотия. Използването на по-малко продукти за оформяне на косата на маслена основа, като например серуми, също би било от полза.

10 храни за здрава коса

Какво да кажем за тези с по-склонни към омазняване типове коса?

За хората с коса, склонна към омазняване, има редица средства за защита и съставки на продуктите, за които ще трябва да внимавате. Използвайте шампоан и балсам "антиоксидант", които често се използват от клиенти, страдащи от мазна коса, тъй като възстановяват нивото на рН и я поддържат чиста, без да премахват естествените масла. Имайте предвид, че много горещата вода стимулира и възбужда мастните жлези, като създава повече мазнина и не забравяйте, че е добре да завършите с балсам, като го използвате само от средата до краищата на косата.

Домашната отвара за коса, с която ще изглеждате всеки ден като след фризьор

За какви съставки трябва да внимавам в продуктите?

Подхранващите масла като арганово, жожоба, авокадо и слънчогледово семе, които подобряват управляемостта, подхранват сухите краища и придават невероятен блясък са чудесни съставки, за които да следите. Пантенолът помага за задържане на влагата, придава блясък и подобрява управляемостта, а маслото от ший може да помогне за овлажняване, като същевременно намалява накъсването и хвърчащите кичури. Глицеринът също е естествен овлажнител, който помага за задържане на влагата в косата. Витамините и добавките също са ефективни начини да вкарате повече хранителни вещества в косата си. Биотинът, цинкът и селенът са основни витамини и минерали, които подпомагат здравината, растежа и възстановяването на косата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com