10 съвета за здрава коса без химикали

19885
10 съвета за здрава коса без химикали
Снимка: iStock

Постигането на здрав и съвършен външен вид на косата може да се получи и с продукти, които не съдържат химикали. Важно е само да изявите желание да се грижите самостоятелно за косата си и да проявите постоянство.

1. Почистване на косата със сода бикарбонат
Содата притежава свойства, които балансират секрецията на масла в косата и скалпа и предпазва от появата на пърхот. Освен това, содата стимулира елиминирането на гъбички по скалпа. Методът за почистване на косата със сода е подходящ за хора, които третират косата си с много и различна козметика в ежедневието си. Смес от 2 с.л. сода бикарбонат с 1 ч.ч. вода, се нанася върху скалпа и по дължините на косата за около 10 минути, след което косата се измива с шампоан и вода.

2. Чудото на меда за косата
Меда притежава противогъбични и антибактериални свойства. Той е чудесно средство за хидратация на сухата и непокорна коса.
Нанася се на измита и влажна коса и се изчаква около 15 минути, след което се отмива обилно с вода.

3. Преборете пърхота с аспирин
Шампоаните, съдържащи парабени са сред главните виновници за появата на пърхот върху скалпа, а понякога и козметичните продукти против пърхот са прекалено силни и причиняват допълнително раздразнение. Натрошете 2 таблетки аспирин и ги прибавете към шампоана, който използвате (като е добре да е такъв, който да не съдържа парабени). Подобрение ще забележите след известно време, но ефектът ще бъде постоянен.

4. Яйцата са храна за косата
Съществува едно много интересно правило относно яйцата и косата, което гласи - „Ако косата ви е мазна, използвайте белтъците от яйцата, ако пък е суха – жълтъци“. Тоест, независимо какъв е проблема на вашата коса, яйцата ще ви бъдат от голяма полза. Маската е изключително лесна за направа. Нужно е, просто да решите коя част от яйцето ще ви е нужна и след това да разбъркате добре. Нанася се и се престоява за около 10 минути, след което задължително се отмива с хладка вода. Яйцата придават гладкост и лъскавина на косата.

5. Кисело мляко за дълга коса
За да получите ефекта „дълга коса“ е нужно да използвате истинско кисело мляко с живи бактерии. Така, косата ви ще расте по-бързо.
Нанесете киселото мляко на косата (по възможност и желание можете да добавите мед и/или яйца) и увийте с шапка за баня. Престоявате така за около 20 минути, след което отмийте с хладка вода и шампоан.

6. Зехтин при сух скалп
Зехтинът е изключително полезен и подходящ при сух и сърбящ скалп.
Маската се състои в това да смесите зехтин и лимонов сок (в съотношение 1:1) и да нанесете с масажни движения върху скалпа. Престоява се с маската около 20 минути, след което се отмива добре.

7. Сол срещу мазна коса
Солта спомага за доброто почистване на скалпа и при силно омазняване. Нужно е да се прави веднъж месечно, ако сметнете, че тази процедура ви се отразява добре. Прибавете към шепа шампоан 2 щипки сол и втрийте добре, след което измийте добре косата. В случай, че забележите, че скалпа ви се бели след тази процедура, то вероятно тя не е за вас и не бива да я повтаряте.

8. Почерпете косата си с чаша бира
Бирата притежава свойства, които правят косата здрава и блестяща. След като сте измили косата си с шампоан, изплакнете я обилно и с бира. Останете така за няколко минути, след което изплакнете обилно с вода. Можете да повтаряте процедурата на всеки 10 дни.

9. Оризово брашно вместо сух шампоан
Ежедневното използване на сух шампоан би могло да предизвика редица проблеми с косата и скалпа ви. Оризовото брашно е блестящ, естествен продукт, който би могъл да свърши абсолютно същата работа, но без да предизвика нежелани реакции върху скалпа. Смелете на фин прах малко ориз в блендера и го нанесете върху скалпа си, когато косата ви се е омазнила, след което срешете добре косата.

10. Лекувайте цъфтяща коса с авокадо
Авокадото е отличен заместител на т. нар. балсам за коса. То притежава мазнини и протеини, които заздравяват краищата на косата и спират прекомерния и цъфтеж. Това, което трябва да направите е да намачкате половин авокадо и да нанесете върху вашата измита и влажна коса. Сложете шапка за баня и така престоявате около 30 минути, след което отмивате с мек шампоан или само с маска (или балсам) за коса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com