Как да се храним здравословно и евтино?

1464
Как да се храним здравословно и евтино?
Снимка: iStock

Повечето от нас, като чуят “здравословно хранене” и си представят нещо непосилно за техния скромен бюджет. Това обаче не е задължително да е така. Макар във веригите магазини повечето продукт с етикет “био” да са наистина скъпи, ние ще ви предоставим полезни съвети как да можете да поддържате здравословен начин на живот, без да харчите цели състояния. 

На първо място е важно да променим и осъзнаем някои от навиците си, както и да ги заменим с такива, които сами ще ни подтикнат към здравословните храни. Ето как:

Пазарувайте съзнателно

Експертите съветват никога да не пазарувате, когато сте гладни - тогава бихте похарчили ненужни пари и бихте купили много повече от необходимите ви продукти. Емоционалното пазаруване се оказва враг както на теглото ви, така и на портфейла.

Как да спестим пари, като сготвим храна, която по принцип изхвърляме?

Добър вариант да избегнете това е например съставянето на списък и изцяло придържането към него. По този начин ограничавате бюджета си и наистина взимате само това, което ви е нужно. Целенасоченото пазаруване е първата стъпка към здравословния начин на живот. Не е лошо да купувате и основни продукти, когато са на промоция - винаги следете за това, както и за срока им на годност. Не всички здравословни храни са с етикет “био” и ние смятаме, че сте наясно с това.

Избирайте пълноценни продукти

Отново при пазаруване избирайте такива храни, които ще ви послужат за приготвянето на едно или повече здравословни ястия. Ако избирате постоянно полуфабрикати само за да има какво да вечеряте, не се чудете къде изчезват парите ви и защо напълнявате. 

Добри примери за пълноценни хранителни продукти са например месото, яйцата и млечните продукти, риба, бобови култури, ядки, семена, плодове и зеленчуци - с тях може да създавате разнообразни ястия няколко дни наред, без ежедневно да харчите пари за готова храна, а и домашната храна определено е по-здравословният вариант.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Някои замразени храни се оказват полезни

Замразените храни също не са считани за здравословни, но и тук е важно да съобразите техния вид. Ако визираме замразени пици или други бланширани продукти, то със сигурност и ние ви съветваме да ги избягвате, тъй като голяма част от тях се приготвят с трансмазнини, хидрогенирани масла и други вредни мазнини. Но ако искате например да закупите замразени плодове или зеленчуци извън сезона им - изрично четете на етикета да пише, че са прясно замразени.

Позволявайте си понякога любимите храни

Това да се храните здравословно никак не значи, че трябва да се откажете от всяко хранително удоволствие. Позволявайте си от време на време в нормални количества част от любимите си не толкова полезни храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com