Как да се кръстим правилно – от пръсти до посока

27393
Как да се кръстим правилно – от пръсти до посока
Снимка: iStock

След дългата поредица зимни светли декемврийски поводи да напълним чашите през януари ни очаква нова поредица от празнични дни, сред които и християнски празници. Не само през януари обаче трябва да знаем как да се кръстим правилно. Обикновено го правим, без да се замислим, влизайки в Божия храм, молейки Всевишния или палейки църковна свещ, но начина на кръстене има точно определена последователност, смисъл и значение, които е добре да познаваме като християни.

Отговорът на въпроса как да се кръстим правилно включва информация не само за правилната посока, в която движим ръката, с която се кръстим, но и за положението и позицията на пръстите на тази ръка и тяхното значение.

Как да се кръстим правилно?

Кръстенето идва от кръста – символът на вярата на християните, на който Христос е изкупил греховете на човечеството. Кръстът е и е знак за принадлежността ни към християнската вяра. Недопустимо е да извършваме кръстния знак погрешно. Какво е важно да помним, когато се колебаем как да се кръстим правилно?

Защо посоката на кръстене е различна между православни и католици?

1.       Кръстим се винаги с дясната ръка – това е ръката, с която православните християни правят кръстния знак върху себе си.

2.       Кръстим се с три пръста събрани при възглавничките – палец, показалец и среден, докато безименният и кутрето са свити към дланта. Трите пръста, с които извършваме кръстния знак, не са случаен жест, смисълът им е свещен и вързан с религията – те символизират вярата в светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

Не е случайно и свиването на безименния пръст и кутрето към дланта и не се прави просто за да не ни пречат при прекръстването. Тези два свити пръста са символ на вярата ни в Иисус Христос, като единият пръст символизира човешката му природа, а другият – божествената, защото Христо е и човек, и Бог. Знаейки и обяснявайки си значението на свитите пръсти и на тези, които събирате, за да извършите кръстния знак, ще ви е много по-лесно да помните как да се кръстим правилно и да не допускате грешки.

Как се кръстят християните – защо има разлика между тях?

3.       Строго определена е и посоката, в която се кръстим. Започваме от челото, после през гърдите и накрая към раменете, като дясното рамо е първо. Последователността е свързана отново с вярата. Докосвайки първо челото с трите пръста казваме „В името на Отца”, който стои най-високо, измолвайки просветление на мислите и ума си, докосвайки гърдите казваме „и Сина”, който е в сърцата ни, измолвайки освещение на сърцето, а докосвайки дясното рамо казваме „и Светия Дух“, който е от дясно на Бога, измолвайки подкрепа за телесните си сили.

Възможно е, ако видите някого да се кръсти първо в ляво да греши, но е възможно и да е католик. До XVІ век католиците са се кръстили първо в дясно, но целенасочено са въведени разлики, заради църковните различия между Изтока и Запада в основата на които обаче била политиката.

Независимо от причините, на които няма да се спираме, католическата благословия в онзи момент изоставя трите пръста и се връща към кръстене с дланта, която след челото и гърдите първо поставят на лявото рамо. Тази изкуствено наложена разлика не променя факта, че всички сме Християни и че кръстният знак, който трябва да извършваме правилно, е молитвата ни към Бога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com