Защо посоката на кръстене е различна между православни и католици?

12272
Защо посоката на кръстене е различна между православни и католици?
Снимка: iStock

Основният символ на Християнската религия е кръстът, на който е разпънат Христос. Кръстният знак е най-краткият символ на вярата. Кръстът неотменно присъства в църквата, но го срещаме и в ежедневието си – под формата на бижута, принт върху тъкани, като изображение върху различни предмети от бита, религията и т.н.

Източноправославните християни се кръстим „на кръст“, докосвайки първо челото, после гърдите, а след това раменете, като започнем с дясното рамо, със събрани във върховете три пръста – палец, показалец и среден, символизиращи Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. Днес в забързания свят, позагубил връзка с духовния и религията, често се кръстим по навик – при влизане в църква или пред запалената свещичка, без да си даваме ясна сметка, че кръстенето е свещено действие, че кръстейки се, измолваме Бог да освети нашите мисли, да  облагороди чувствата ни и да укрепи телесните ни сили, поради което докосваме при кръстене именно главата – за мислите, гърдите – за чувствата и рамената – за телесните сили. Кръстенето не трябва да се прави по навик, без да се вложат мисъл и чувства в това свещено действие.

В миналото животът на дедите ни е бил в повечето периоди по-тясно свързан с вярата и религията, църквата е била неизменна част от делника и празника на хората, а за вярата си са залагали живота и главите си. В онези времена хората се кръстели преди и след хранене, преди и след сън, преди и след работа.

Те молели Бог и очаквали помощ от него във всяка дейност от трудните си делници и му се прекланяли през празниците. Днес се кръстим доста по-рядко – обикновено в църквата, и често пропускаме, че кръстенето има правила – прави се не само с отдаденост, не само с душа и сърце, не само, започвайки с дясното рамо, ако сме Източноправославни християни, но следва да знаем и кога не трябва да се кръстим. Когато застанем пред свещеника, за да ни благослови, не правим кръстен знак, а само се покланяме, същото се отнася и при целуване на десница на духовник – не се кръстим.

Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?

Споменахме за Източноправославните християни и как се кръстят те, а знаете ли как точно се кръстят католиците и защо посоката на кръстене е различна при християните? Всъщност това различие има дълга история и някои източници сочат, че е въведено умишлено и целенасочено в търсене на колкото е възможно повече различия между православните и католиците.

Посоката на кръстене – различие между Източноправославните християни и католиците

Това различие, макар да е изкуствено въведено, има своето обяснение. За разлика от Източноправославните християни, които се кръстят, започвайки от дясно и с три събрани във върховете пръста, католиците събират върховете на петте си пръста при прекръстване, защото за тях те символизират раните на Христос, загинал на кръста, за да изкупи човешките грехове и да спаси човечеството.

Броят на свитите и докоснати във върховете пръсти при прекръстване не е единствената разлика в начина, по който се кръстят Източноправославните християни и католиците. Посоката на кръстене също е различна, защото католиците считат, че лявата страна е символ на Ада, а дясната на Възкресението и първо докосват слизането, смъртта на Христос, а след това неговото възкачване от дясната страна на Отца.

Преди векове – до 1570 година католиците и Източноправославните християни се кръстели еднакво, католиците също като Източноправославните можели да се кръстят първо в дясно. С цел по-голямо разграничаване между Православни и католици, и то по начин, който е видим, Папа Пий V въвежда кръстене при католиците, които първо задължително трябва да е в лявата страна.

Как се кръстят християните – защо има разлика между тях?

Други различия между Православни християни и католици

Освен посоката на кръстене между Православни и католици се наблюдават и други различия.

  • Католиците постят в събота, като млякото не е забранено по време на пост.
  • Те считат, че Папата е наместник на Бог, изпратен на земята.
  • Свещениците, които изповядват католицизма, нямат право да се женят, докато при Православните само някои монаси нямат това право, докато другите имат съпруги и семейства.
  • Хлябът, свързан с Православната църква, е с квас.
  • Католиците се молят на колене, докато това твърде рядко се наблюдава при Православните.
  • Иконите в Православието са заменени от статуи в католицизма.

Католическата и Православната църква са разделени официално повече от 1000 години, но въпреки нарочно въведените различия и тези хиляди години има и днес повече прилики, отколкото разлики между тях – изповядват Един Бог, Троичен по лица – Отец, Син и Свети Дух, вярват, че Исус е и Бог и човек, че е умрял на кръста и възкръснал, почитат майката на Христос – Богородица, кръстят се. Чрез „Великата схизма“ от 1054 г. християнската църква се разделя институционно и духовно на два основни дяла – Римокатолицизъм и Източно православие и за да се подчертае изрично и видимо, лесно за отличаване това разделение, е въведена и различната  - огледална посока на прекръстване при католиците.

Всъщност тези изкуствено създадени различия произлизат от времето на политическите спорове между християнския Запад и християнския Изток и са продукт на тези спорове, тоест на политиката. Факт е и обаче, че посоката на кръстене от ляво към дясно означава път от греха към спасението, тъй като тъмните сили са свързани с лявата страна, а Божественото с дясната, както и че кръстене в ляво първо е благословен жест – когато движите ръката си така, Бог ви благославя. Някои източници сочат, че дори православните свещеници се кръстят по този начин. Вгледайте се в повече от тях и ни кажете дали е така – нашите познания мълчат по тази тема и не съумяхме да се уверим лично в този факт.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жена Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com