Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

739
Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода
Снимка: iStock

Ще ви разкажем как да планирате сънищата си и да управлявате техния сценарий, без да се събуждате, и разберете защо ви е необходимо това.

Колко често си спомняте сънищата си? Според статистиката повечето сънища се забравят в рамките на първите пет минути след събуждането. И понякога изглежда, че това е само в наша полза, защото често мнозина от нас са измъчвани от ужасни кошмари, които неволно помрачават целия ден след това.

Но какво би станало, ако можехте да контролирате сънищата си и да решавате какво ще нарисува въображението ви тази нощ? Смятате ли, че това е магия? Е, не е, а е съвсем реално!

Съзнателни сънища

Много психолози неведнъж са разказвали за осъзнатите сънища, които имат много предимства. Онези, които владеят тази техника, могат не само да покоряват планини насън, но и да променят реалния свят. В края на краищата, в сънищата можете да преодолеете страхове и фобии, и дори да преработите психологическите си проблеми.

Осъзнатото или ясното сънуване е състояние на съзнанието, при което човек разбира, че вижда сън, а също така е в състояние да го управлява в по-голяма или по-малка степен. Смята се, че този, който има такива сънища, се намира в междинно състояние между будността и съня.

Между другото, точният брой на хората, способни на подобни "трикове", варира. Някои изследователи твърдят, че всеки от нас поне веднъж в живота си се е опитвал да контролира собствените си сънища. Други настояват, че всеки десети или дори втори човек се сблъсква с този феномен всеки ден!

Факт е, че осъзнатите сънища се появяват във фазата на REM съня: някои хора се сблъскват с тях случайно, докато други са обучени да ги виждат по специален начин. Опитните "съновници" разказват, че често виждат такива сънища, когато дремят, докато са в полусън.

Нормално ли е да имаме сънища всеки ден и могат ли те да бъдат контролирани

Какви са ползите от осъзнатото сънуване?

Много учени и водещи психолози уверяват, че ясните сънища са ефективен инструмент, който може да се използва за много цели, включително медицински. Например те помагат в борбата с паническите атаки, кошмарите, проявите на посттравматичен синдром, както и при рехабилитацията след травми.

Могат ли осъзнатите сънища да причинят вреда?

Въпреки факта, че осъзнатите сънища са отлична техника, която ви позволява да решите много проблеми, не бива да забравяте за страничните ефекти.

Съществуват научни данни, които доказват, че подобни практики могат да провокират безсъние и други проблеми със съня, като например чести събуждания и трудно заспиване.

Освен това нарушенията на съня могат да имат отрицателно въздействие върху реалния живот. Някои опитни "съновници" неведнъж са признавали, че често имат усещането, че хората и предметите около тях не са реални.

Също така честото практикуване на ясни сънища увеличава вероятността от сънна парализа.

Хората, които страдат от депресивно разстройство, трябва да бъдат по-внимателни с ясните сънища, защото и без това трудното им състояние може да се влоши. Най-добре е те да се практикуват като част от психотерапия или под наблюдението на сомнолози.

Как да се научим да управляваме сънищата си?

Тук стигаме до главното. Ако сте прочели внимателно "противопоказанията" и сте готови да започнете да практикувате осъзнато сънуване, предлагаме ви пет прости техники, които ще ви помогнат.

Основната ви задача е да се научите да разбирате, че се намирате в сън и всичко, което се случва около вас, не е реалност.

1. Легнете и започнете да се отпускате, докато не започнете да усещате хипнагонични халюцинации. Те започват да се появяват, когато човек стъпи на границата на съня и бодърстването.

2. Проверете доколко всичко около вас е реално. За целта предварително си подгответе лист хартия с текст, който след преживяването на халюцинациите ще е необходимо да прочетете.

Ако това се случи в реалността, текстът няма да се промени, но ако сънувате, той със сигурност ще се промени, когато го прочетете отново.

Ако този тест е твърде труден за вас, тогава можете да опитате следното: "пробийте стената", погледнете отражението си в огледалото и преценете неговата "нормалност", стиснете носа си и вижте дали можете да продължите да дишате спокойно.

3. Опитайте се да се събудите и да заспите отново, като предварително настроите будилника си за 03:00-04:00 ч. през нощта.
Веднага след като той звънне, не ставайте, а останете в леглото, като започнете да се обличате в този приятен полусън. В този случай увеличавате шансовете, че в процеса на работа ще започнете да заспивате и бързо ще преминете във фазата на REM съня, когато вероятността за осъзнати сънища е максимална.

4. Започнете да си водите дневник на сънищата, в който да записвате сюжетите на всички нощни видения, за които си спомняте. Опитайте се да запомните всичко подробно, за да си помогнете да видите и разпознаете съзнателните сънища от неволните.

5. Прибягвайте до мнемонична индукция. Това е доста труден метод, който не всеки успява да направи от първия път. През деня си повтаряйте фразата: "Тази вечер със сигурност ще осъзная, че сънувам". Колкото по-ясно и убедително го правите, толкова по-здраво ще се фиксират в съзнанието ви ясните сънища и ще навлязат в живота ви.

Как да тълкуваме сънищата си според зодията ни?

Как да излезем от осъзнат сън?

Струва си да признаем факта, че дори и най-осъзнатите сънища не могат да бъдат изцяло под наш контрол. Ето защо винаги си струва да си припомняте начините за "излизане", които ще ви помогнат да опазите здравето си.

- Мигайте. Честото мигане ви позволява да се събудите за секунди.

- Обадете се за помощ. В повечето случаи ще крещите в реалността, а силният звук, независимо колко силен, ще ви събуди бързо.

- Четете. Опитайте се да откриете някакъв текст в съня си (дори малка указателна табела е достатъчна) и започнете да го четете ясно. И тук техниката работи със силен звук, който ще ви помогне да се събудите.

- Заспивайте в съня си. Опитайте се да промените собствения си сън така, че да искате да заспите в него. По този начин имате голям шанс да обърнете нещата и да се събудите в реалния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com