Как да се освободим от пристрастяването си към смартфоните?

1692
Как да се освободим от пристрастяването си към смартфоните?
Снимка: iStock

В днешния забързан и технологичен свят смартфоните са се превърнали в неразделна част от живота ни. Тези мощни устройства ни предлагат безкрайни възможности - от комуникация и забавление до продуктивност и информация. Въпреки това, макар да предоставят многобройни предимства, телефоните ни могат да бъдат и капан за осъзнатост, който пречи на способността ни да присъстваме и да се фокусираме в момента.

Една от основните причини, поради които телефоните ни могат да бъдат капан за осъзнатост, е непрекъснатият поток от известия, които те предоставят. Всеки звук или вибрация прекъсва мислите ни и ни откъсва от това, което правим. Независимо дали става въпрос за актуализация в социалните мрежи, текстово съобщение или имейл, тези прекъсвания нарушават концентрацията ни и ни пречат да се включим пълноценно в текущите си дейности. Постоянната необходимост да проверяваме телефоните си за известия създава състояние на постоянно разсейване, което затруднява намирането на моменти на мир и спокойствие.

Как да си включа телефона, без да натискам копчето?

Нещо повече, пристрастяващият характер на смартфоните засилва техните качества, които пречат на съзнанието. Разработчиците и дизайнерите на приложения използват различни психологически тактики, за да ни държат залепени за екраните възможно най-дълго.

Безкрайното скролване, известията за натискане и целевото съдържание създават безкраен цикъл на разсейване и стимулиране. Намираме се в ситуация, в която безсмислено прелистваме каналите на социалните медии, проверяваме натрапчиво имейли или играем пристрастяващи игри, като всичко това е за сметка на способността ни да присъстваме пълноценно в реалния свят.

Освен това телефоните ни могат да попречат на осъзнатостта ни, като намалят способността ни да останем насаме с мислите си. Когато имаме свободен момент или затишие в деня, инстинктивно посягаме към телефоните си, за да запълним празнотата. Забравили сме как да се чувстваме комфортно в тишина и самота, пропускайки възможности за размисъл и самоанализ. Вместо да се наслаждаваме на моменти на спокойствие, позволяваме на телефоните си да ни отвличат вниманието от вътрешната ни същност и света около нас.

За да се освободим от капана на телефоните, трябва съзнателно да предприемем стъпки, за да възстановим контрола върху вниманието си. Поставянето на граници и практикуването на внимателна употреба на телефона може да ни помогне да възстановим баланса в живота си. Изключването на ненужните известия, определянето на зони или часове, свободни от телефони, и включването на техники за осъзнатост, като дълбоко дишане или медитация, могат да допринесат за по-здравословни отношения с нашите устройства.

Освен това насърчаването на реални връзки и ангажирането със смислени дейности извън мрежата също може да противодейства на капана на безразсъдното използване на телефона. Прекарването на качествено време с близки хора, заниманията с хобита или потапянето в природата ни позволяват да се свържем отново със заобикалящата ни среда и със самите себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com