Как да се отървем от мравките – ужас за всяка домакиня

2109
Как да се отървем от мравките – ужас за всяка домакиня
Снимка: iStock

Докато е ясно защо домакините водят ожесточена борба с мухите, комарите и хлебарките, пренасящи заболявания и зарази, както и многообразието от методи и хитри трикове, които прилагат, за да спечелят тази борба, то въпросът как да се отървем от мравките в дома остава на заден план. Причините тези работливи създания на природата да са ужас за всяка домакина също не са особено ясни.

Опитните градинари споделят как точно мравките вредят на реколтата им – чрез съвместното съжителство и взаимопомощ с листните въшки – мравките масажират коремчетата им, за да стимулират отделянето на медена роса, която използват за храна, като по този начин застрашават засегнатите растения – колкото повече медена роса се отделя, толкова по-големи щети нанасят листните въшки на засегнатите от тях култури.

Въпросът за вредите, причинени от мравките в дома, остава масово неясен. Те не пренасят опасни и трудни за лечение заболявания, не изискват почистване след тях – факти, които ни карат да се замислим защо е толкова търсен отговорът на въпроса как да се отървем от мравките в дома.

Скритото оръжие от аптеката: Как се премахват мравки от градината за 2 часа

Как да се отървем от мравките – методи и съвети за справяне със ситуацията

Най-честата причина, която се изтъква като основание да се води борба с мравките в дома, е, че са досадни. Ако ги открием в градината, по-обосновано е да започнем борба с листните въшки, а не със самите мравки, но какво да правим в дома?

1.       Поддържане на чистота

Преди да предприемете каквито и да е мерки за борба с мравките в дома, следва да си изградите навика да поддържате отлична хигиена и да не оставяте храна на открито. Дори остатъците от храна и трохите по плота или дъската за хляб могат да доведат до нашествие от мравки. Същото се отнася и за непокритите и незатворени в съдове с плътен капак хранителни отпадъци, които неминуемо се откриват в почти всяка кухня. Най-добрият начин да се справите с мравките е да не ги привличате, а това става именно така – с поддържане на чистота.

Смесете тези две съставки от кухнята и ще забравите за мравките

2. Хитри трикове

Ако дългата върволичка от мравки вече пъпли в дома ви и не желаете да използвате препарати с химия, изпробвайте следните естествени и безвредни средства:

  • Потърсете мравуняци в пукнатини в дома си и не се колебайте да ги „изведете“ от там и да запушите пукнатините.
  • Сред хитрите трикове за борба с мравките има такъв, който ще ароматизира дома ви изключително приятно – кафето, но не като напитка за семейството, а като трик за справяне с мравките в дома ви. Поръсете местата с мравки с мляно кафе.
  • Известно е, че мравките не понасят цитрусовите аромати. За да ги прогоните, без да ги наранявате, напръскайте с прясно изцеден сок от цитрусови плодове. Най-подходящи са лимонът и портокалът за целта, а жилището ви ще ухае на тропически остров.
  • Отглеждането на редица подправки и билки не само ще ви осигурят пресни такива в дома ви – за ястието или чая, но ще изгонят и досадните мравки. Може да избирате между пикантни такива – като чесън и пипер, но може да предпочетете да внесете екзотичен аромат в дома си или свеж – мента, канела. Поръсете там, където сте виждали мравки, те сами ще напуснат мястото, подразнени и прогонени  от аромата.
  • Бебешката пудра е колкото безопасна и полезна за най-малките в дома ви, толкова токсична за мравките. Тайната се крие в талка. Просто поръсете и се насладете на резултата.
  • Не само лимонът има кисел вкус и аромат. Оцетът също и силата му да се справи с мравките не е за подценяване. Избърсват се повърхностите с оцет, ако те позволяват това и няма да бъдат съсипани от киселината, и от мравките скоро няма да остане и следа. Внимавайте обаче да не съсипете мебелите в стремежа да прогоните мравките, пробвайте ефекта на скрито местенце от повърхността, преди да се заемете с големи площи. Не се притеснявайте за миризмата, тя ще изчезне съвсем скоро.

Следвайте тези съвети, като прилагате букет от тях, и скоро мравките няма да ви досаждат, а вие няма да търсите трескаво отговор на въпроса как да се отървем от мравките в дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...