Как да се отървем от гнездо на оси?

27266
Как да се отървем от гнездо на оси?
Снимка: iStock

Осите започват да показват по-голяма активност през лятото и заради ужилванията им не е изненадващо, че мнозина се боят да не би да открият тяхно гнездо в дома си. Да се ​​избавим от гнездо на оси обаче не е толкова трудно!

Първо: не бива да се паникьосвате, макар това да е естествена реакция при тяхна поява. Сетне преценете степента на заплахата и се постарайте да откриете гнездото им!

След това трябва да се въоръжите със защитен арсенал. За да се избавите от гнездото на осите, ви трябват дебели ръкавици, костюм с дълги ръкави и, ако има, пчеларска маска. Запасете се предварително с кубчета лед и марли за студени компреси в случай, че бъдете ужилени.

Как да премахнем осите от балкона?

Балконите и стените на къщата са любимо място за осите. Първо се опитайте да намерите мястото на гнездото. То не винаги е очевидно. Най-често осите избират вътре зоната под тавана, а отвън - под перваза на прозореца, под стрехите, между стените и облицовката на къщата. За да намерите местообитание на оси, просто седнете за известно време близо до балкона или стената на жилището и наблюдавайте откъде летят.

Бъдете внимателни в тази дейност, за да не пострадате от ужилването им!

Вземете пластмасова бутилка и сипете захар в нея, след това я напълнете до една трета с вода, затворете капачката и разклащайте, докато захарта се стопи. Бутилката трябва да бъде окачена на балкона близо до гнездото, за да привлече оси. В самата бутилка трябва да направите малки дупки леко над нивото на захарния сироп. За осите ще е твърде трудно да се спасят от такъв капан и можете да започнете да премахвате гнездото.

Как да се отървем от осите в двора – научете този хитър начин

Как да се отървем от оси в стената на къщата?

Борбата с осите, заселили се в стената, е малко по-трудна, отколкото на други места. Ето защо най-вероятно ще се наложи да ползвате инсектицид. Трябва да вземете гумена или пластмасова тръба и да свържете единия край към бутилка с инсектицид, а другия край да поставите на мястото, където осите излитат от стената. Останалите входове на стената, ако има такива, запечатайте с монтажна пяна или мазилка. Инжектирайте инсектицида в дупката и оставете тръбата за 10-15 минути. След това я извадете и запечатайте дупката с монтажна пяна или гипс.

Как да се отървем от осите на таван?

Понеже таванът е малко трудно място, не винаги е възможно да оставите съд със захарен разтвор. Но и тук има изход. Нужна ви е пластмасова торбичка. Трябва да я нахлузите върху гнездото, след като сложите ръкавици и защитен костюм, и да притиснете торбичката плътно към тавана (ако гнездото е под покрив). Използвайте лента или копчета за по-добро фиксиране. След това отрежете ъгъла на торбичката и напръскайте инсектицид вътре . Внимателно затворете дупката в торбичката и я занесете на безопасно място.

Какво най-много привлича осите във вашата градина?

Как да се отървете от оси на вилата и в селска къща?

Най-подходящото време да се избавите от оси на вилата (респ. в селска къща), е да го направите през зимата, когато в гнездото няма живи оси. То може да бъде внимателно отстранено и мястото около него обработено с инсектициди. През пролетта осите няма да намерят гнездото си, а миризмата около предишното му местоположение ще ги изплаши. Но, ако проблемът с осите е възникнал през лятото, не се отчайвайте, можете да се справите с тях и през топлия сезон. Използвайте вече посочените защитни ръкавици, работен костюм с дълги ръкави и за предпочитане пчеларска маска.

Винаги дръжте вратата на къщата открехната, за да има къде да избягате, ако осите ви нападнат. Само не забравяйте да затворите вратата подире си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com