Как да се отървете от циреите, без да ги инфектирате?

2936
Как да се отървете от циреите, без да ги инфектирате?
Снимка: iStock/Guliver

Циреите, известни също като фурункули, са болезнени, пълни с гной подутини, които се образуват под кожата при инфектиране на космените фоликули. Въпреки че циреите могат да бъдат неприятни и грозни, има няколко ефективни начина за облекчаване на симптомите и насърчаване на оздравяването. Важно е да се отбележи, че при тежки или повтарящи се циреи може да се наложи медицинска помощ, но при леки случаи следните домашни средства и мерки за самопомощ могат да помогнат за ускоряване на оздравителния процес.

Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес върху засегнатата област е класическо средство за лечение на циреи. Топлината спомага за засилване на кръвообращението, улеснява оттичането на гнойта и ускорява процеса на оздравяване. Внимателно поставете чиста, топла кърпа или хавлиена кърпа върху цирея за около 20 минути, няколко пъти дневно. Това може да облекчи болката и да насърчи цирея да излезе на повърхността.

Поддържайте добра хигиена

Поддържането на чистота на засегнатия участък е от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на инфекцията и за насърчаване на оздравяването. Измивайте мястото с мек сапун и топла вода, като избягвате агресивни или ароматизирани почистващи препарати, които могат да раздразнят кожата. След измиване нанесете антибиотичен мехлем, който се продава без рецепта, за да предотвратите по-нататъшна инфекция.

Домашни средства за лечение на циреи

Избягвайте да ги стискате

Макар че може да е изкушаващо да изстискате или да пукнете цирея, това може да влоши инфекцията и да доведе до образуване на белези. Вместо това оставете цирея да се появи по естествен начин и да се спука сам. Ако той се спука, почистете внимателно мястото с мека вода и сапун и нанесете антибиотичен мехлем.

Използвайте болкоуспокояващи без рецепта

Болкоуспокояващите средства, които се продават без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с цирея. Спазвайте препоръчаните инструкции за дозиране и се консултирайте с медицински специалист, ако имате опасения за лекарствени взаимодействия.

Масло от чаено дърво

Известно със своите антимикробни свойства, маслото от чаено дърво може да се прилага локално върху циреи, за да помогне в борбата с инфекцията. Разредете няколко капки масло от чаено дърво с масло носител, например кокосово масло, и го нанесете върху цирея с помощта на памучен тампон. Повтаряйте този процес няколко пъти дневно.

Каква е разликата между цирей и пъпка?

Паста от куркума

Куркумата има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да подпомогнат лечението на циреи. Направете паста, като смесите куркума на прах с вода и я нанесете върху цирея. Покрийте мястото с чиста кърпа или превръзка. Оставете я за няколко часа, преди да я изплакнете.

Поддържайте здравословна диета

Осигурете на тялото си необходимите хранителни вещества за поддържане на имунната система, като спазвате здравословна диета. Включете храни, богати на витамини и минерали, като плодове, зеленчуци и постни протеини.

Важно е да следите развитието на цирея и да потърсите лекарска помощ, ако той продължава да се развива, влошава се или ако имате повтарящи се циреи. Може да се наложи медицинският специалист да изцеди цирея или да предпише антибиотици, за да лекува ефективно инфекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com