Как да се подстрижем сами у дома?

12243
Как да се подстрижем сами у дома?
Снимка: iStock

Може би смятате, че да си подравните бретона или да се избавите от „цъфтящите“ краища на косата може само във фризьорски салон? Известният лондонски стилист Гарет Уилямс разказва как да коригирате косата си, без да излизате от къщи.

Ако краищата на косата „цъфтят“.

Хванете кичур, дебел колкото кибритена клечка и го завъртете стегнато така, че краищата на косата да стърчат. Вземете много остри ножици и внимателно прокарайте едното острие по дължината на „цъфтящите“ краища. Така те сами ще се отрежат без да увреждате косата си и без да разваляте формата на прическата.

Ако трябва да си оправите бретона.

Измийте косата си и я изсушете напълно! Това е важно, защото мократа коса изглежда по-дълга, което означава, че има голям риск да отрежете повече от необходимото. Срешете бретона право напред, оставете косата да прилепне към челото ви. С остри ножици отрежете желаната дължина, като стриктно следвате общата линия на рязане, която вашият стилист оформи последния път. Наведнъж отрязвайте не повече от дебелината на кибритена клечка. Ако носите кос, „диагонален“ бретон, следвайте същите инструкции, но преди да започнете, срешете бретона по начина, по който го носите. Най-важното: правете всичко бавно и внимателно!

Колко често трябва да се подстригваме?

Ако косата просто е станала твърде дълга.

Разделете косата си на 4 равни части и съберете всяка част на „конска опашка“. Разделете всяка опашка на още 4 опашки и скъсете всяка на еднаква дължина. Ще получите равномерно подрязана прическа.

А ето и съветите на Кели Араужо, стилистка от Торонто, Канада.

Избягвайте резки промени! 

Вие смятате, че най-после сте готова за малък бретон? Изчакайте малко, преди да предприемете действие!. „Вярвам, че има вид бретон за всеки - казва Араужо, - но въобще не е очевидно и не може на прима виста да разберете кой тип бретон е най-подходящ за лицето и косата ви. По-добре да говорите за това с вашия стилист!“.

Кели Араужо предлага и някои правила, които да спазвате, ако бретонът просто трябва да бъде освежен.

Не използвайте занаятчийски или кухненски ножици!

Снабдете се с точна и прецизна ножица, която можете да намерите в някои аптеки или в интернет. Ако не можете да намерите такава, ножицата за маникюр също може да свърши работа. Не се занимавайте със страничните части на бретона си и се съсредоточете върху центъра – така ще получите бретон с форма на луна, който ще порасне по-добре от рязко очертания прав. Подстрижете само косата, която ви пада в очите, а другото оставете на вашия фризьор!

Има ли благоприятни дни за подстригване? Разберете кога са!

Освежаване на прическата.

Това въобще не е лесна задача. Според Кели най-доброто решение е да изчакате, докато фризьорът ви отново е на разположение. Но за тези, които не желаят да чакат, ето правилата, които трябва да следват. Измийте косата си, подсушете я и я изправете, преди да я подстрижете. Винаги, винаги режете много по-малко, отколкото искате да получите като краен резултат! Ако имате гъста и/или къдрава коса, най-добър вариант е да помислите отново дали, все пак, не е по-добре да изчакате вашия фризьор! Не се колебайте да разгледате обяснителни видео-клипове в интернет, преди да хванете ножицата!

Ако подстригвате косата на партньора си, не бъдете прекалено амбициозна!

Вашият партньор ви моли да укротите гривата му? „Съсредоточете се върху страничните части на главата и очертанията на ушите - подсказва Кели Араужо. - Това са местата, които притесняват най-много.“ Тя препоръчва да гледате видеото с инструкции на Nomad Barber, направено специално, за да помогне на начинаещи бръснари.

Начинът, по който държите ножицата, оказва голямо влияние върху крайния резултат. Кели Араужо препоръчва да използвате т. нар. „точково подстригване“, което означава подстригване на косата нагоре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com