Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с чувството за вина?

24 април 2024, 14:11 часа

Независимо дали е основателно, или причините за него са безпочвени и само във вашето съзнание, чувството за вина може да има разрушителна сила и да е пагубно за радостта в живота ви. Вината или по-скоро усещането за нея може да изпълни цялото ви съзнание, делника и празника ви, да изтрие усмивката ви и единствената мисъл, която да вълнува ума ви да бъде какво би станало, ако бяхте постъпили по друг начин.

Усещането за вина може да промени живота ви по такъв начин, че да не чувствате нито радост, нито да постигате успехи. Застрашени са и личният ви живот, и кариерата ви, така че не губете време, а открийте правилните стратегии и методи, оказващи се ефективни, когато се чудим как да се преборим с чувството за вина.

Медитацията води до загуба на чувство на вина

Как да се преборим с чувството за вина – съвети на специалистите и хитри трикове по пътя към постигане на тази цел

  • -          Разчитайте на помощ – специализирана, на приятел, на семейството. Разкрийте тревогите си пред тях, споделете защо чувствате вина. Те могат да ви помогнат да осъзнаете, че не сте виновни, както и да ви дадат добри съвети как да изкупите вината си, ако имате такава. Това е важна стъпка, защото освобождаването от отровното чувство за вина ще постави ново начало на живота ви, вече свободен от ограниченията и оковите на чувството за вина.
  • -          Признайте вината си или поне тази, която вие лично считате, че имате. Всеки греши. Признаването и търсенето на прошка са естествени и ще ви помогнат да затворите тази страница от живота си и да продължите напред. Дори да не получите прошка, ще ви олекне, защото ще сте помолили за нея и от този момент вината ще бъде у отказалия е.
  • -          Опитайте се да поправите грешите, стореното, казаното, които ви карат да се чувствате виновни. Това е най-краткия път към откриването на верния начин как да се преборим с чувството за вина. Макар щетите да не са винаги и изцяло поправими, може да изградите мостове към другите, правейки първа крачка с опит за поправяне на стореното.
  • -          Простете на себе си. Осъзнайте и приемете, че никой не е безгрешен и няма смисъл да се самобичувате и обвинявате особено ако грешката е неволна, а не целенасочена.
  • -          Проявете доброта и състрадание към себе. Ако грешката беше на любимия ви човек, какво бихте му казали? Че вината не е само негова? Че е невинен? Че вярвате в него и чистотата на помислите му? Кажете го и на себе си.
  • -          Припознайте грешката като урок. Вместо да се самонаказвате и да живеете с чувство а вина, променете себе си, работете върху себе си, грешката превърнете в урок, от който да се учите, и ще заличи чувството за вина. Гледайте на своите грешки като на необходими стъпала по пътя към израстването. Те могат да бъдат както лоши съветници, така и добри учители.
  • -          Поемете отговорност, но само вашата. Въпреки отговорността, ще е по-лесно за вас и товар ще падне от плещите ви.

Начини да се справите с чувството за вина

Вината  - разпознайте токсичната

Има вина, която е токсична и с която трябва да се справите възможно най-скоро, преди  да съсипе дните ви.

-          Фалшивата – когато носите на плещите си вина, която не е ваша, но вие е разпознавате като такава. Тази форма на токсична вина, която идва от неточни или изкривени вярвания относно вашите действия или отговорности, е сред най-опасните, защото нито ще получите прошка, нито ще съумеете да поправите нещата, тъй като вината не е ваша.

-          Самообвинението – не е редно да се самобичувате и да се упреквате прекомерно, считайки себе си за единствения човек, носещ отговорност. Хората, които се самообвиняват, са склонни да се фокусират единствено върху собствените си недостатъци, без да си дават сметка, че вината може изобщо да не е тяхна.

-          Съзависимост, представляваща модел на прекомерно разчитане на други за одобрение и утвърждаване. Ако не съумеете да отговорите на очакванията на другите, дори да са в разрез с ценностите ви и страдате от въпросната нужда да бъдете одобрявани, Това може да доведе до чувство за вина, когато не успеем да отговорим на очакванията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес