Как да се предпазите от ухапвания от насекоми през лятото?

1455
Как да се предпазите от ухапвания от насекоми през лятото?
Снимка: iStock/Guliver

Топлият летен бриз ни примамва навън, а с него и досадните насекоми, които съпътстват сезона. Докато се наслаждавате на слънцето и свежия въздух, е важно да вземете предпазни мерки, за да се предпазите от ухапвания от насекоми, които могат не само да бъдат дразнещи, но и да носят риск от пренасяне на болести. Ето някои ефективни стратегии за предпазване през летните месеци:

Използвайте репелент срещу насекоми

Нанесете качествен репелент срещу насекоми, съдържащ DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт, върху откритата кожа и дрехите. Тези репеленти ефективно възпират комари, кърлежи и други хапещи насекоми.

Покрийте се

Носете леки ризи с дълги ръкави, панталони и чорапи в светли цветове. Това осигурява физическа бариера, която намалява количеството на откритата кожа, което затруднява ухапването от насекоми.

Избягвайте пиковите часове на активност

Много хапещи насекоми са най-активни на разсъмване и привечер. Ако е възможно, планирайте дейностите си на открито в други часове на деня, когато е по-малко вероятно насекомите да бръмчат наоколо.

НЕ гонете ТЕЗИ насекоми от градината си, защото те са адски полезни за растенията ви

Премахнете местата за размножаване

Комарите се развиват добре в стояща вода. Редовно изпразвайте, покривайте или третирайте всички съдове, в които може да се събира дъждовна вода, като саксии за цветя, кофи и вани за птици.

Дръжте вратите и прозорците замазани

Уверете се, че прозорците и вратите са с екрани без дупки или разкъсвания, за да предотвратите проникването на насекоми в дома ви.

Използване на вентилатори

Поставянето на вентилатори на терасата или на местата за сядане на открито може да наруши траекторията на полета на насекомите и да затрудни кацането им върху вас.

Изберете подходящо облекло

Изберете свободно облекло, което не прилепва към кожата ви, тъй като насекомите могат да хапят през плътни материи. Приберете панталоните си в чорапите, за да предотвратите пълзенето на кърлежи по краката ви.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си!

Естествени репеленти

Етерични масла като цитронела, лавандула и евкалипт имат свойства да отблъскват насекомите. Можете да прилагате разредени версии на тези масла върху кожата си или да използвате свещи и дифузери с тези аромати на открито.

Останете чисти

Парфюмираните сапуни и лосиони могат да привлекат насекоми, затова се придържайте към неароматизирани или слабо ароматизирани продукти за лична хигиена. След престой на открито вземете душ, за да отмиете всички останали аромати.

Проверявайте и отстранявайте

Редовно проверявайте себе си и членовете на семейството си за кърлежи след престой в гористи или тревисти местности. Незабавно отстранете намерените кърлежи с помощта на пинсета, като ги хванете близо до кожата и ги издърпате внимателно, но силно.

Като спазвате тези практики, можете да сведете до минимум вероятността да бъдете ухапани от насекоми през летния сезон. Помнете, че защитата не само ви осигурява комфорт, но и намалява потенциалните рискове за здравето, свързани с ухапванията от насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com