Как да се справим с целулита и колко вида има?

1187
Как да се справим с целулита и колко вида има?
Снимка: iStock/Guliver

Така познатата и неприятна на много дами портокалова кожа всъщност е естествено явление, което не бива да бъде повод за понижено самочувствие или притеснение от това как изглежда тялото ни. Целулитът се среща при над 80% от жените в света и почти не можем да видим мъж с целулит. Дамите са предразположени към появата на целулит поради структурата и разположението на мастните клетки в тялото. Но какви са видовете целулит, от какво се пораждат и можем ли да се справим с него - вижте в следващите редове.

5 симптома за появата на целулит

Мек целулит

Мекият целулит бива предизвикан от промени в хормоните, възрастта и килограмите. Всъщност с него се сблъскваме от най-ранна възраст - още в пубертета, когато започват да настъпват и промените в тялото ни. По принцип се среща най-често в областта на бедрата, седалището и ръцете и е най-забележим, когато сме в легнало положение. 

Можем обаче да го редуцираме значително или да го премахнем почти изцяло с увеличаване на движението и физическата активност, както и със следване на здравословен хранителен режим. Избягвайте плодовете с по-високо съдържание на захар, консумацията на сол и нездравословните храни. 

Подходящи за справяне с него са загряващите кремове, методите на сухо четкане, масаж гуа ша, топли и студени душове, ексфолиране и др.

Воден целулит

Водният целулит наподобява и е свързан с мекия целулит, но той се поражда и от задържането на повече вода в тялото. Най-характерен е за дамите около средната възраст и причини могат да бъдат и заседналият начин на живот, както и нездравословното хранене. 
За да го минимизирате трябва да увеличите консумацията на вода и хидратирането си, както и да избягвате да хапвате късно вечерта. Препоръчително е също да намалите консумацията на високовъглехидратни храни, да посещавате сауна, антицелулитни масажи, водна аеробика и др.

Как да се отървем от целулита

Твърд целулит

Твърдият целулит се оказва истинско предизвикателство и е доста упорит относно премахването му. Дори и да сте активно спортуващи, не е изключено да се сдобиете с целулит от този тип. Най-често се образува около бедрата и кожата започва да прилича буквално на портокалова кора, вдлъбнатините са по-видими и ако пощипнете тези участъци, може дори да усетите болка.

Трябва да започнете максимално своевременно третирането на този вид целулит. Появата му може да е свързана както с гените, така и да е на хормонална основа.

Добре е при този тип целулит да се консултирате със специалист, който да определи кой метод ще е най-ефективен за вас. Има специални процедури, както е добре и поддържането на диета известно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com