Как да се справим с конденза по прозорците?

33010
Как да се справим с конденза по прозорците?
Снимка: iStock

Проблемът с конденза по прозорците неминуемо излиза на преден план през есенно-зимния сезон и особено по време на  отоплителния сезон. Ако погледнем и стъклата на автомобила, ще установим, че запотените стъкла на жилището ни са най-малкият проблем, тъй като тези на превозното средство създават риск от произшествие. Това прави въпросите защо се образува конденз и как да предотвратим появата на конденза по прозорците на жилището, офиса, автомобила от ключово значение за безопасността.

Какво е кондензация?

Кондензацията е процес на превръщане на водна пара в капчици вода. Този процес поражда редица проблеми, когато засяга стъклата на дома, на автомобила, на очилата ни. Течността, която се получава в резултат на кондензация, се нарича кондензат и докато, когато говорим за сгради, той повишава нивата на влага и води до риск от появата на мухъл и плесен с всички произтичащи от това рискове за здравето, то кондензата по прозорците на автомобила и на очилата ни намалява осезаемо видимостта и възможността за адекватна реакция по време на шофиране и дори по време на ходене пеша за тези, които носят очила, тоест създава реален риск за живота.

Кога се образува кондензат?

При съприкосновението на топъл и влажен въздух със студени предмети върху последните се отлагат капки роса, слана или скреж. Ето защо, когато в дома е топло и влажно, стъклата се изпотяват. Конденз може да се образува и вътре в помещения с висока влажност като кухнята и банята, а не само върху стъклата, като той може да съсипе мебелите и да окаже вредно влияние върху здравето на обитателите.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Защо е опасен кондензатът?

Опасен е кондензатът по прозорците на автомобила. Затопляте купето и прозорците се покриват с роса или със слана, ако вън е достатъчно студено, тъй като намалява видимостта и пречи сериозно на шофирането.

Риск поражда и кондензацията в строителството, тъй като води до мухъл и плесен, гниене на дървесината, корозия, отслабване зидани стени, както и повишава осезаемо разхода за енергия поради повишен топлообмен. Всичко това прави въпроса как да се справим с кондеза по прозорците от ключово значение.

Как да се справим с конденза по прозорците?

Ако говорим за двоен стъклопакет и забележите конденз, сменете дограмата си, уплътненията, компрометирани са. При двоен стъклопакет не трябва да има начин въздухът да проникне между двете стъкла. Така че, ако откриете конденз, планирайте подмяна на дограмата, за да се избавите от проблема. Кондензацията е по-вероятно да се случи, ако прозорецът е единичен, отколкото ако е стъклопакет.

В случай, че имате нова дограма с двоен стъклопакет, върху която забелязвате конденз, свържете се с майстора или търговеца, има проблем, който е техен и трябва да бъде поет от гаранцията на дограмата. Ако оставите проблема нерешен, възможно е влагата да причини трайни увреждания на прозорците ви във времето – на дървената дограма, на уплътненията, които претърпяват многократни свивания и разширявания, когато са мокри, както и може да причини мухъл и плесен в дома.

Ако имате навика да сушите дрехите си вътре в дома, да готвите и да оставяте парата свободно да прониква из стаите, ако се къпете на отворени врати или ги оставяте отворени след това, „за да излезе парата“, ако нямате влагоабсорбатор в стаите, както и вентилатор в банята, ако отглеждате много цветя и често ги поливате, то причината за кондеза е вашата дейност. Ще се справите с проблема, като минимизирате растенията, снабдите се с качествен влагоабсорбатор и преустановите готвенето, образуващо много пара, вътре в дома си.

Може да се справите с конденза, следвайки тези съвети:

-          Най-доброто решение е спане на открехнати прозорци, но това едва ли е уместно през зимата. Има обаче и друго решение – да не спускате през нощта плътните завеси. Ако завесите не са спуснати, температурата на стъклото ще остане по-близка до стайната, така че няма да се образува конденз.

Опасен ли е кондензът по прозорците и как да го отстраним?

-          Взимайте си душ на отворен прозорец в банята и/или включен вентилатор. Парата трябва да напусне банята и дома ви възможно най-бързо, за да минимизирате риска от конденз.

-          Отворете прозорците в кухните, когато готвите. Гответе на открито на терасата винаги когато е възможно. Пускайте аспиратора, когато използвате котлона в дома си особено за варене на чай, супа, вода и други течности, които увеличават риска от конденз.

-          Използвайте машина за миене на съдовете и пералня, тъй като миенето и прането на ръка с гореща течаща вода води до много пара, тоест до увеличен риск от конденз.

-          Сушете дрехите вън, на открито, а ако това не е възможно, използвайте функцията изсушаване на пералнята ви машина или центрофугата, за да извадите дрехите максимално сухи. Ако все пак се налага да сушите мокри дрехи в дома, правете го в помещение на отворен прозорец.

-          Поддържайте постоянна температура в дома си. Това намалява риска от конденз.

-          Планирайте подмяна на дограмата, ако тя е в центъра на проблема с конденза по прозорците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com