Как да се справим със самотата и чувството на изолация

15283
Как да се справим със самотата и чувството на изолация
Снимка: Istock / Guliver

Може би сте нов в града и се мъчите да се сприятелите. Или хората, които обичате, изглежда са в различна фаза от живота си от вас. Или имате всички приятели, които евентуално бихте искали, но все още не се чувствате свързани. По едно или друго време всички са се чувствали самотни.

„Това е нещо, през което всеки човек е преминал или ще премине“, казва Лиза Бахар, лицензиран брак и семеен терапевт в Нюпорт Бийч, Калифорния. Но хроничната самота може да има сериозни последици за здравето. Всъщност анализ на изследването в Perspectives on Psychological Science предполага, че това чувство е свързано с всичко - от депресия и алкохолизъм, инсулти, понижена имунна система и ранна смърт.

Ето как да се справите със самотата, когато неминуемо се ударите със сините.

1. Създайте списък с дейности, които можете да направите сами.

По ирония на съдбата, ако някога се опитвате да излекувате самотата си, заобикаляйки се с хора, това може да бъде забележително краткотрайно. „Щом този човек си тръгне, отново си самотен“, обяснява Бахар. Вместо това имайте списък с прости дейности, които ви харесват или бихте готови да опитате, когато сте самотни: Пъзел, игра на телефона си, плетене на една кука, квилинг, гледане на филми, рисуване, сценарии. Целта е да се разсее от острата самота по здравословен начин.

Още по-добре, запознайте се, казва Кейт Балестриери, лицензиран психолог в Лос Анджелис, Калифорния. "Можем да използваме самотата като възможност да опознаем по-добре себе си", обяснява тя. Заведете се на вечеря, филм, парк, музей, място, което винаги сте искали да отидете. Много хора гледат на отношенията, за да регулират емоциите си, казва Балестриери, а чувството за самота може да бъде възможност да се научите да правите това за себе си.

Тези 4 зодии са най-големите самотници

Има хора, които постоянно са самотни. Те се чувстват неразбрани, сякаш никой не говори на техния език и не споделя мнението им. Изключи...

2. Потърсете дейности при които можете да сте сами с други хора.

Помислете за групите MeetUp, библиотечните клубове, градските събития и т.н., казва Бахар. Ако можете да установите ново хоби, което да ви постави с единомислещи хора, още по-добре. Винаги исках да ходя на туризъм или да рисувам или да уча фотография? Потърсете класове или групи, които са добре дошли за начинаещи. Целта е да намерите място, където ще бъдете около хората, дори ако не е задължително да се сприятелявате. Ако случайно срещнете някой страхотен там, още по-добре.

3. Направете списък с хората, с които можете да бъдете, когато сте самотни.

Това може да е приятел, член на семейството или познат, който поддържа нещата положителни? Дайте си списък с хора, на които да се облегнете, когато се чувствате сякаш нямате с кого да говорите. Искате да държите опциите си отворени, казва Бахар, така че избройте колкото можете повече. Избягвайте да се облегнете на един човек, ако можете - това може да окаже прекалено голям натиск върху връзката и да ви остави да се размотавате, ако не са достъпни, когато се обадите.

4. Опитайте се да бъдете социални понякога - дори и да не се чувствате така.

С какво е опасна самотата?

Вредата от самотата се равнява на 15 изпушени цигари дневно. До този извод са стигнали американски учени. Социалната изолация, обхванал...

Идеята да говорите с нови хора ви кара да избухнете в студена пот? Това не е необичайно. Самотата има начин социалното взаимодействие да изглежда безсмислено. „В един момент просто трябва да се накарате да го направите“, казва Балестриери. Ежедневните утвърждения, като положителни „аз“ изявления, биха могли да помогнат. „Интересно ми е, имам какво да предложа, не се страхувам от отхвърляне“ са няколко добри примера, казва Балестриери.

5. Опитайте да се върнете.

Може би е доброволно да играеш с котки в местния приют за животни, да ходиш на кучета, да сервираш храна в приют за бездомни или да посещаваш хора в старчески домове. Приносът към вашата общност по начин, който се чувства добре, може да бъде прекрасен за самотата. "Взаимодействията могат да помогнат за изграждането на положителни връзки с нови хора - или домашни любимци - които са щастливи да ви видят, без да се опират твърде силно на група приятели", казва Бахар.

6. Намерете начин да движите тялото си, което ви харесва.

Не става въпрос толкова за упражнения, колкото за връзка с вашата сетивна система, казва Бахар, което може да насърчи състояние на връзка и поток. "Това, което се опитваш да направиш, е да ангажираш тялото си и да ангажираш ума си от самотата", обяснява тя. Сърфиране, футбол, плаване, ходене бос в пясък или трева - всичко това може да ви помогне да обърнете внимание на усещанията в тялото си.

Кои са най-самотните европейци?

Гърците, заедно с другите източно- и южно-европейци се чувстват по-самотни и социално изолирани от другите жители на Стария континент, ...

7. Помислете да отидете на терапия.

Дори и да сте скептични към другите ценности на терапията, това може да бъде полезно за самотата, просто защото сте чути и ценени. „Понякога става въпрос само за това, че някой те слуша" - казва Бахар. "И това е много важно."

8. Помнете самотата е временна.

Дори ако сега се чувствате самотни, това не означава, че винаги ще се чувствате самотни или никога няма да намерите общност, която да ви подхранва. "Вие сте архитектурата на вашето бъдеще", казва Балестриери. "Трябва да излезете и да направите нови облигации." Тя добавя, че абсолютно всеки има какво да предложи в отношенията. Просто трябва да излезете и да ги създадете.

източник: www.womansday.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com