Как да си изберем обувки за спорт?

1678
Как да си изберем обувки за спорт?
Снимка: iStock/Guliver

Влезте, в който и да е местен магазин за бягане, и ще се сблъскате с цветна стена с десетки обувки. За да направим нещата по-сложни, не всяка обувка е подходяща за вас. Който и чифт да изберете, трябва да пасва правилно от петата до пръстите и да се чувствате комфортно с нормалната си крачка при бягане.

Повечето от нас предпочитат да пазаруват онлайн в днешно време, но има малко повече риск, ако не пробвате преди да купите. За щастие, повечето търговци на дребно ще предложат безрисков пробен период, така че все още можете да завържете връзките на обувките си и да се отправите за тест, както бихте направили в магазина. (Просто проверете отново правилата за връщане и винаги пазете кутията, в случай че трябва да ги изпратите обратно или да размените размерите.)

Как трябва да стоят обувките ви?

Всяка част от маратонката има специфично предназначение и е проектирана да пасва на крака по определен начин. Разбихме основните елементи на маратонките, за да можете лесно да ги идентифицирате и да се уверите, че всеки пасва правилно на крака ви. Всичко над подметката се счита за част от горната част на вашата обувка. Традиционно марките обувки изработват горната част със слоеве плат и мрежа, зашити и залепени заедно. Днешните модерни версии все повече използват плетене и 3D печат, за да създадат безшевни кройки от една част, които се разтягат и поддържат на подходящи места. Трябва да лежи гладко, където и да се докосне - без да се преплита, да се протрива или да се струпва някъде.

Дамски обувки 2022 - какъв е трендът

Яката на глезена е обвивката в горната част на отвора на обувката, която държи петата на място. Някои обувки използват дебела подплата, докато други разчитат повече на формата, за да придържат глезена. Обърнете внимание дали петата ви се плъзга, как подплънките взаимодействат с костите отстрани на глезените ви и дали извивката на гърба дразни ахилесовото сухожилие.

Седлото на обувката е подсилената зона около стъпалото, сводът на крака ви. Седлото взаимодейства с връзките, за да държи обувката сигурно на крака. Дизайнерите са разработили различни наслагвания, капси и системи за връзки, за да ги приспособят плътно към всяка форма на крака. Обърнете внимание на това как приляга и държи крака ви, осигурявайки усещане за сигурност без подхлъзване, като позволява естественото изпъкване на свода по време на ходене.

Кутията за пръстите обхваща цялата горна предна част на отворите до края на обувката. Потърсете широка кутия за пръстите, която не ви пречи, позволявайки на предната част на стъпалото ви да се огъва и разпространява естествено на ширина и на дължина. Не трябва да схваща или да търка пръстите на краката ви – дори малкия ви пръст. В идеалния случай трябва да можете да движите всеки пръст удобно в обувката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?
Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Какво да направите, ако приятелят ви е достатъчно голям, но може да ви бъде баща? Приятели и роднини те гледат накриво, защото гаджето ти е по-близо...