Как да си направим 100% натурален ябълков оцет

38122
Как да си направим 100% натурален ябълков оцет
Снимка: Pixabay.com

Ябълковият оцет е известен с употребата си грижата за красотата на кожата и фигурата, здравословните си ползи и ненадминатите си вкусови качества. Чистият и натурален ябълков оцет е този, който приготвяте вкъщи. За качеството и съставките на оцета, приготвян от промишлеността, трудно може да бъдете сигурни. Ако разполагате с количество ябълки, пригответе си ябълков оцет бързо и лесно.

За какво е полезен ябълковият оцет?

10 ползи от оцета, за които не подозираме

Първото нещо, за което се сетите, като чуете думата “оцет” е салата. Но тази здравословна подправка има много други чудодей...

Ябълковият оцет е богат на витамини и минерали, съдържа млечна, аскорбинова и ябълкова киселина и всички ценни вещества, характерни за продуктите, от които е направен. Благодарение на състава си, той е изключително полезен за красотата и здравето. Помага да се поддържат нормалните нива на кръвната захар в организма, подобрява състоянието на хора, страдащи от инсулинова резистентност и диабет, ускорява отслабването и е средство за борба с наднорменото тегло, предпазва и заздравява сърцето и съдовете, има изключително благоприятно действие върху кожата, справяйки се чудесно с акне, кожни раздразнения и белези. Нефилтрираният ябълков оцет е целебен. Богат на антиоксиданти, танини и ензими, той е незаменим помощник за здравето, кулинарията и красотата. За да сте сигурни в качеството му, пригответе го сами.

Как да си приготвим натурален ябълков оцет?

Приготвянето на оцет от ябълки вкъщи е лесна задача, с която всеки може да се справи. Ако откриете био ябълки или имате свое дръвче, което не е третирано с химикали – още по-добре – оцетът ви ще има още по-добри вкусови качества и по-големи ползи за здравето. Лесната рецепта, която ви предлагаме, е лесна за изпълнение и изисква само 2 продукта –захар и разбира се ябълки.

Необходими продукти:

Митове и реалност колко помага ябълковият оцет за здравето ни

Ябълковият оцет е един от най-популярните природни продукти за здраве и се твърди, че може да прави почти всичко, включително дезинфекц...

4 кг. ябълки – отлично узрели

200 гр. захар

Начин на приготвяне на домашен ябълков оцет

Узрелите ябълки се настъргват на ренде немити. Дрождите по повърхността им са необходими за ферментацията. Ако са прекалено мръсни, леко се забърсват, преди да се настържат. Опашките се отстраняват. Възможно е и да нарежете ябълките на парчета, ако стъргането им ви се струва трудоемко. Настърганите или нарязани ябълки се слагат в съд, покрит с марля. Важно условие е съдът да не е метален. Захарта, разтворена в гореща вода, се излива върху ябълките, като целта е да ги покрие. Оставя се така, като по един-два пъти на ден се разбърква. Необходимото време за образуване на оцета е около 10 дни. След изтичането му полученият оцет се прецежда през марля и налива в стъклени съдове. Необходими са му около 6 седмици, за да узрее и формира т.нар оцетна гъба на повърхността. Отделете я и я съхранете. Тя ще ви бъде от полза при следващото приготвяне на домашен оцет, като ще съкрати времето за получаването му.

Защо французойките се влюбиха в оцета?

Именно французойките забелязват първи ефективността на оцета в грижата за косата. Поне така твърдят в един от салоните на Rene Furterer...

Готовият оцет е мътен, имайте предвид. Това го отличава от промишлените му събратя. Съхранява се в стъклени съдове на тъмно място и се консумира с удоволствие и без мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com