Как да си направим масло от розмарин - гарант за блестяща коса?

21289
Как да си направим масло от розмарин - гарант за блестяща коса?
Снимка: iStock

Когато споменаваме розмарина, рядко си даваме сметка, че говорим за лечебно растение, принасящо ни много ползи. При това не само за здравето, но особено за външния вид на дамите. Поради тази причина, при удобен случай те не бива да пропускат възможност да си приготвят крайно полезното домашно розмариново масло. И без съмнение ще останат очаровани, щом се убедят, че процесът на изготвянето му, всъщност, е много прост и лесен.

А след като маслото от розмарин е готово, може да се използва при грижите за косата, за успокояване и облекчаване на определени заболявания. Също так, може да бъде ползвано по време на крайно полезни и приятни масажи. След като се уверят в неговите ценни свойства, несъмнено дамите ще продължат да го произвеждат в домашни условия и да го използват в съответните случаи.

Д-р Елена Соколска разказва за ползите от розмариновото масло. 

Какви типични свойства има маслото от розмарин?

Хидратацията (овлажняването) е едно от най-полезните класически качества на розмариновото масло. Ето защо, ако бъде нанесено върху кожата, то ще я оживи. А на косата ще върне така желания блясък и ще се сбогувате с нейната сухота.

Също така, розмариновото масло е идеалният вариант за облекчаване на главоболие и мигрена - благодарение на неговия успокояващ ефект. То често се използва и в случаите на определени заболявания като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство – при болки в ставите, спазми и даже и възпаления на краката, предизвикани от проблеми в кръвообращението.

Гелът за коса и тенденцията „мокър ефект“ отново са на мода: Как да ги използвате?

Понеже розмариновото масло е антиокислител, предотвратява стареенето на клетките.

Ако страдате от лош дъх, опитайте не само да отидете на зъболекар, но и да приложите масло от розмарин, понеже то е ефикасно средство в този случай.

Ако носът ви се е запушил поради настинка, опитайте розмариново масло – и за броени минути ще ви олекне.

Що се отнася до косата, това ще спре косопада и ще подсили растежа й. Маслото от розмарин подхранва фоликулите, като едновременно забавя посивяването. При това, възстановява всички увредени коси. Но в случаите на твърде мазна коса, е най-добре е да се въздържате от използването на такова масло – обаче може да го прилагате във вид на маска. Желателно е да го оставите да подейства, като покриете косата си с влажна кърпа, за да го активирате. След това измивате косата и ще забележите бързо великолепните резултати.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Как да направите домашно розмариново масло?

Измивате розмарина и го оставяте напълно да изсъхне. След това напълвате плътно с него стъклен буркан. Добавяте зехтин, докато покрие розмарина. Накрая покривате бутилката и я оставяте на тъмно. Изчаквате да кисне един месец, като го разклащате всеки ден. След този срок може да го използвате както за козметични, така и за кулинарни цели.

Вместо зехтин е възможно да ползвате бадемово или някакво друго масло, каквото ви харесва. Така ще усвоите свойствата и на двете съставки. Затова с козметична цел би било идеално да се приложи както върху кожата при масаж, така и върху косата.

Странични ефекти

Макар това да е домашно лекарство, то не е съвсем изчистено от някои странични ефекти. В случай, че една жена е бременна или кърми, винаги е по-добре да не го използва – но, все пак, е уместно да се допита до лекар. Ако го мажете върху чувствителна кожа, е най-добре да го нанесете по-разредено – с вече споменатите зехтин или бадемово масло. Само по себе си розмариновото масло е доста силно. Затова го дръжте далеч от деца и, ако имате някакви съмнения, го използвайте предимно за външна употреба.

Внимание! Предназначението на статията е само информативно. Избягвайте самолекуване и непременно се допитвайте до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com