Как да си отгледаме Аглаонема вкъщи

4526
Как да си отгледаме Аглаонема вкъщи
Снимка: iStock

Променливата Аглаонема е едно от най-обичаните стайни растения. Своята популярност дължи на ниските изисквания, лекотата на отглеждане и завладяващите листа. Постоянно се създават нови сортове аглонема, които радват с атрактивни, повече или по-малко пъстри листа, невероятни цветове и по-голяма устойчивост на сух въздух. Като тропическо растение, аглонемата е цудесна у дома и нейното неоспоримо предимство е способността да расте при лоши условия на осветление. Любителите на аглонемата имат възможност да създадат фантастична, но непретенциозна колекция от тези растения. Как да отглеждаме и да се грижим за аглонемата, за да се насладим на красотата й? Това наистина е детска игра!

Аглаонема - отглеждане и грижи

Аглонема е лесно за отглеждане растение и грижите за него не са сложни. Винаги обаче си струва да знаете условията в природата, за да осигурите оптимални условия за отглеждане у дома. Аглонема расте в тропическите гори на Централна и Източна Азия, така че обича влажен и топъл въздух. Най-добрата температура за отглеждане през лятото е 20-25 ° С, през зимата може да е малко по-хладно, но температурата не трябва да пада под 16 ° С. Трябва да се осигури висока влажност на въздуха, като се има предвид, че колкото по-висока е температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността. Аглонема изисква редовно пръскане, а листата му трябва да се почистват чрез измиване с хладка вода. Подобно на много други растения, тя не обича да сменя местата, да се върти, така че трябва да изберете разумно вашата дестинация. Тя също не обича студени течения, но в същото време предпочита добрата циркулация на въздуха. Аглонема не обича изпаренията от газови печки, така че няма да расте добре в кухни, където се използва газ.

Засенчената позиция е идеална за аглонема

Аглонемата не е придирчиво растение, що се отнася до осветлението. Расте добре при повечето условия, ще се справи както с ярка, така и с разсеяна светлина и засенчени позиции. Не се препоръчва да се поставя само на пряка слънчева светлина. Аглонемата е едно от малкото пъстри растения, което расте добре на засенчени места и това предимство я прави много популярна. Там, където няма много светлина, можете да поставите аглонема! Не бива обаче да се третира с напълно тъмен ъгъл, защото дори аглонемата се нуждае от малко светлина, за да живее и хубав цвят. Липсата на светлина може да причини провисване и избледняване на листата.

Субстрат за аглонема

Субстратът за аглонемата трябва да е лек, пропусклив, да не се слепва, богат на хумус и леко кисел. Можете сами да приготвите субстратната смес, като добавите вермикулит, перлит и малко киселинен торф към универсалната почва. В дъното на саксията трябва да има дренажен слой, например от експандирана глина. Аглонемата също е чудесна за хидропонно отглеждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...