Как да си отгледаме Иглика на балкона

2313
Как да си отгледаме Иглика на балкона
Снимка: iStock/Guliver

Игликата е едно от обичайните растения, които можете да видите по балконите. Те се срещат в различни разновидности и са изключително цветни и красиви. Също така, те са устойчиви на атмосферните влияния и веднъж поникне ли игликата, ще ви бъде лесно да я поддържате и размножавате. Цветето цъфти от февруари до май, като се засажда възможно най-рано – февруари. В следващите редове ще посочим ключови моменти от отглеждането на това красиво цвете, които трябва да се съобразят

Местоположение на растението

Цветето обича светлината. Поради тази причина го поставете на огряно целогодишно място. Подходящи са южните, източните или западните первази. Без светлина то просто няма да порасне или ще увехне много бързо.

Подходяща температура

Това растение предпочита умерената и не много високата температура. Оптималната за него е около 5-10 градуса. Можете обаче спокойно да го изнесете и през лятото. Спокойно издържа и до 30 градуса, но за предпочитане е тогава да го поставите на шарена сянка.

Начини на поливане

Поливането на цветето трябва да бъде обилно, дори само да бъде веднъж дневно. През лятото цветето се нуждае от много вода. През зимните месеци може да го намалите, но не трябва да става оскъдно. Също така, листата на растението обичат влагалата. Поради тази причина е добре ги пръскате и тях от време на време. Най-оптималния вариант е да поставите чинийка с вода под цветето. Така то ще поема количеството, което му е необходимо, а листата ще се овлажняват от изпаренията. 

Избор на почва

Като имате предвид обилното поливане, то почвата за растението трябва да бъде пропусклива. Задължително трябва да бъде с дренаж, а също така и аерирана и богата. Градинските смеси за балконски цветя в магазините ще ви свършат отлична работа. Ако сте се спрели на торфена смес, това също е добър вариант. Смесете една част пясък за дренаж и една част градинска пръст и ще получите идеалната почва за своето цвете. 

Наторяване

То трябва да става внимателно. Иглите могат да бъдат чувствителни към някои соли, както и към липсата на такива. Подходящи торове за растението са тези, които съдържат желязо.

Пресаждане и размножаване

Това става като разрежете на части туфите и ги поставите в нови саксии. Прави се непосредствено, след като цветето прецъфти. Размножаването става чрез семена, които се посяват в ранна пролет. Поставяте ги в добре навлажнен пласт торф, а след това ги заривате с градинска пръст. Поставете ги първоначално на хладно място за около 20 дни, можете и в хладилника. След това ги извадете на топло и слънчево място. Това активира самите семена и те започват да се развиват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com