Как да си отгледаме шафран на балкона

11135
Как да си отгледаме шафран на балкона
Снимка: iStock/Guliver

Когато чуете думата „шафран“, едва ли в ума ви изниква образа на красив шафранов минзухар с нежни лилави цветове. По-скоро си мислите за готвене и за рецептата на онази вкусна паеля. Всъщност не сте далеч от истината. Шафранът е една от най-скъпите подправки в целия свят, която се добива от цветовете на шафрановия минзухар. Очарователно растение, което предизвиква възхищение у всеки, който го зърне. Все по-често се намира и у нас. Това е единственото цвете, от което може да се направи подправка за овкусяване на ястия.

Като подправка, шафранът е характерен за редица екзотични кухни – арабска, мароканска, азиатска, но и за европейската. Ако обичате да експериментирате в кухнята и да пътувате до далечни страни чрез храната, имаме страхотна новина за вас. Напълно възможно е да си отгледате шафран у дома и да се възползвате от предимства да имате това цвете у дома.

Ето защо шафранът е най-скъпата подправка на света

Италианското ризо или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много р...

За целта, щом се покажат лъчите на лятното слънце, трябва да откриете луковици на шафранов минзухар. Може да поръчате онлайн от някои ферма, да си набавите от познати или да посетите лично място, на което се продават.

Щом ги получите, изсушете луковиците за месец на тъмно и прохладно място. Сложете ги в съд, в който ще има достатъчно място за всички, може би кутия. Шафранът се сади началото на август. Може да използвате балконски сандъчета за целта. Ще ви трябва и пръст, която може да закупите от цветарски магазин. Засадете луковиците на разстояние една от друга, около 7-8 см. Може да ги гледате на слънце и на сянка или да ги премествате.

До средата на октомври трябва да видите първите стръкчета от растението. Ако ги гледате навън, на място, до което достига дъжд, щом вали, не го поливайте прекалено след дъждовен ден. Скоро ще изникнат и листата на цветето.

Може да си направите експеримент и да оставите една саксия или сандъче на слънце и едно на сянка. Цветето ще се хване и на двете места, но едното ще порасте и цъфне по-бързо от другото.

Шафранът - подправката, която подлуди света

Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия в света, то няма как да не споменем подправката, по която полудяха всич...

Шафранът, като подправка, се събира рано сутрин, преди да е напекло слънцето. Съхранява се в кутия, може картонена. Може да сложите хартия или салфетка и да поставите събраните стръкчета. Всъщност за получаване на подправката се откъсвате стърчащите червени листенца, които служат за размножаване на растението.

Не очаквайте, че ще се получи много голямо количество от подправката. От около 20 луковици може да успеете да си приготвите една вкусна паеля и толкова. Важното е, че ще се радвате на красотата на това необикновено растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com