Как да си създадем по-здравословен дом?

1113
Как да си създадем по-здравословен дом?
Снимка: iStock

Вашата домашна среда има огромно значение. Когато говорим за подобряване на нашето здраве, ние сме склонни да поставим светлината на прожекторите върху диетата, упражненията и нашите навици за сън. Но тъй като нашите домове са мястото, където прекарваме по-голямата част от времето си, също толкова важно е да измислим начини да подобрим атмосферата в нашите жилищни пространства. От филтриране на замърсители и пречистване на въздуха до добавяне на нотка зеленина и размяна на мръсни парцали, това са някои начини да ви помогнат да създадете по-здравословен дом.

Пуснете свежия въздух да влезе

Отварянето на прозорците и дръпването на завесите не само позволява на естествената слънчева светлина да проникне в дома ви, но също така позволява на свеж въздух да влезе и да изхвърли вътрешния въздух, който може да е замърсен. Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA), ако не позволявате достатъчно външен въздух да влиза на закрито, замърсителите могат да се натрупат в дома ви до нива, които могат да създадат здравословни проблеми. Всъщност най-ефективният начин да подобрите въздуха в помещението е да го вентилирате с чист външен въздух.

Използвайте водни филтри за вашата питейна вода

Можете да оцените качеството на водата в дома си, като се обадите в местния отдел за резултатите от теста за водата, за да знаете колко бързо трябва да действате. Но едно от най-важните неща, които можете да направите, е да инсталирате система за филтриране на вода, за да филтрирате вредни замърсители като амоняк. Наличието на лесен достъп до безопасна питейна вода също е чудесно за пълнене на бутилки с вода за многократна употреба, вместо да използвате пластмаса за еднократна употреба.

Растения, които пазят дома от лоша енергия

Намалете шансовете за развитие на мухъл

Въпреки че няма практически начин да премахнете напълно мухъла, можете да предприемете стъпки, за да го сведете до минимум, като контролирате вътрешната влага. Съгласно препоръките на EPA, можете да намалите вътрешната влажност с 30-60%, като вентилирате баните в дома си, използвате изпускателните вентилатори, когато готвите и пускате съдомиялната машина, и като използвате климатици и влагоуловители.

Бъдете внимателни, когато избирате почистващи продукти или ги направете сами

Много почистващи препарати съдържат съставки, които допринасят за респираторни проблеми, алергични реакции и главоболие. Когато купувате домакински продукти, потърсете „Low VOCs“ на етикета. VOC означава летливо органично съединение, което е основният виновник, когато става въпрос за опасни почистващи продукти. И ако имате малко повече време, направете свои собствени изцяло натурални спрейове и разтворители с неща като сода за хляб, лимонов сок и бял оцет.

Тези растения имат място във всеки дом - носят здраве и качествен сън

Кажете сбогом на акарите

Праховите акари са едни от най-големите виновници за алергии и могат бързо да превърнат иначе щастлив и здрав дом в подсмърчане и кихане. Американската академия по алергия, астма и имунология (AAAAI) препоръчва обвиване на матраци, пружини и възглавници в специални платнени калъфи, устойчиви на алергени. Важно е да намалим нивата на прахови акари в спалнята, тъй като голяма част от времето ни у дома прекарваме там.

Вземете някои стайни растения

Стайните растения добавят нотка естествена зеленина към всяко жилищно пространство, но също така могат да пречистят въздуха в дома ви. В доклад отпреди десетилетия за използването на стайни растения за борба със замърсяването на въздуха, изследователите на НАСА установиха, че определени стайни растения могат да премахнат някои от най-често срещаните замърсители като бензен, ксилен, трихлоретилен и формалдехид. Няколко одобрени от НАСА растения за украса на вашето място включват китайски вечнозелени растения, мирни лилии, драцени, мадагаскарски драконови дървета и папрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно