Как да спрете пръските от тигана при пържене?

67138
Как да спрете пръските от тигана при пържене?
Снимка: iStock

Готвенето може да бъде приятно и удовлетворяващо преживяване, но пръскането на горещо олио от тигана може бързо да го превърне в неприятна и потенциално опасна ситуация. Въпреки това с няколко прости техники и предпазни мерки можете лесно да сведете до минимум или дори да премахнете пръскането при пържене.

Използвайте капак или предпазител от пръски

Един от най-простите начини за предотвратяване на пръски е да покриете тигана с капак, докато готвите. Това помага за задържане на топлината и предотвратява изтичането на масло. Ако не разполагате с капак, помислете за използване на предпазител от пръски - мрежест екран, който позволява на парата да излиза, като в същото време държи маслото и хранителните частици под контрол.

Това е температурата, при която олиото за пържене става вредно

Регулирайте внимателно температурата

Разпръскването често се случва, когато олиото е твърде горещо. Внимавайте за температурата и я регулирайте по подходящ начин. Използването на термометър за пържене или за бонбони може да ви помогне да поддържате оптималната температура за пържене, без да достигате точката, в която олиото започва да пръска.

Подсушавайте преди пържене

Излишната влага по повърхността на храната може да доведе до силно пръскане при контакт с горещото олио. Подсушаването на съставките, особено на месото или зеленчуците, с хартиени кърпи, преди да ги поставите в тигана, може значително да намали пръскането.

Използвайте мрежа против пръски

Екранът за пръски представлява предпазна мрежа с фина мрежа, която се поставя върху тигана и позволява на парата да излиза, като същевременно улавя капките масло. Това е ефективен инструмент за предотвратяване на бъркотия и изгаряния, причинени от пръски горещо олио.

Коя е най-добрата мазнина за пържене?

Изберете по-дълбока тенджера

Изборът на тиган с по-високи страни може да помогне за ограничаване на пръските. Колкото по-дълбок е тиганът, толкова по-малка е вероятността олиото да излезе върху плота. Това е особено полезно при пържене на храни с високо съдържание на вода, които са склонни да предизвикват повече пръски.

Добавяйте храната внимателно

Когато поставяте храна в горещото олио, правете това бавно и внимателно. Спускайте продуктите в тигана с помощта на щипки или решетъчна лъжица, за да намалите до минимум смущенията в олиото. Този метод помага да се намали пръскането, причинено от внезапни капки влага или изместване на маслото.

Използвайте по-малко масло

Използването на прекомерно количество масло може да доведе до по-силно разпръскване. Уверете се, че използвате подходящо количество олио за количеството и вида на храната, която пържите. По-малкото количество масло означава по-малък потенциал за пръски.

Поддържайте тигана сух

Преди да добавите масло, се уверете, че тиганът е напълно сух. Водните капки по повърхността на тигана могат да предизвикат бурни реакции при контакт с горещото олио.

Чрез прилагането на тези стратегии можете да превърнете пърженето в по-безопасно и приятно преживяване. Експериментирайте с различни методи, за да откриете комбинацията, която работи най-добре за конкретната ситуация на готвене, като си гарантирате, че ще можете да се насладите на вкусните резултати без бъркотия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com