Как да тествате зеленчуци и плодове за нитрати направо в магазина: 5 прости начина, за които не сте знаели

60461
Как да тествате зеленчуци и плодове за нитрати направо в магазина: 5 прости начина, за които не сте знаели
Снимка: iStock

Възможно ли е да се определи наличието на вредни вещества в продуктите „на око“? Оказа се, че е възможно да се изследват зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали и без лабораторни изследвания. Особено внимание трябва да се обърне на несезонните зеленчуци и плодове. Ето как:

Размер

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е размерът. „Доматите, отглеждани по естествен начин, не е необходимо да бъдат много големи. Ако изглеждат перфектно, имат ярък неестествен цвят и когато ги срежете, виждате бели ивици, тогава най-вероятно съдържат нитрати. Обърнете внимание на дръжката - при химически чистите домати тя не е голяма.

Лекар: Тези зеленчуци съдържат най-много нитрати, внимавайте с тях

Аромат

Тук също важи едно просто правило: колкото по-ароматен е зеленчукът, толкова по-естествен е той. Плодовете също трябва да имат естествена миризма без необичайни примеси.

Цвят

Това е друг важен критерий, по който си струва да оцените продукта за „несъвършенство“, което почти винаги показва естественост. Трябва първо да потърсите петна и други „незначителни несъвършенства“ по ябълките, защото те показват липса на химикали в този плод. Освен това ябълките традиционно водят по съдържание на пестициди. Но наличието на черни точки върху ягодите показва съдържанието на нитрати. В пулпата на динята не трябва да има жълти влакна - те също се считат за признак на нитрати.

Наличие на семена

Това е друг начин да разберете произхода на даден растителен продукт. Например, краставиците трябва да имат семена и ако почти няма, тогава зеленчуците най-вероятно са отгледани с помощта на химикали.

Има ли нитрати в зеленчуците - ето как да разберем

Сезонност

Не купувайте зеленчуци и плодове извън сезона и, ако е възможно, избирайте такива, които са местното производство. Освен ябълките, целината и чушките са лидери по съдържание на пестициди, показва проучване. Но лукът остава най-безопасният продукт. Освен него увереност вдъхват царевицата и ананасът. Изследователите твърдят, че 68% от изследваните продукти съдържат пестициди, както и някои химикали, забранени за използване в селското стопанство.

Други изследвания показват, че не само към чушките и целината трябва да се отнасяме особено скептично, но и към спанака. Освен това гроздето и стафидите, направени от него, имат лоша слава. Също така се препоръчва да се въздържате от закупуване на ягоди и малини и няколко други популярни плодове в супермаркета. Фокусирането върху сезонни органични храни ще ви позволи да защитите тялото си от вредни добавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com