Как да варим яйцата, така че да се белят по-лесно

23202
Как да варим яйцата, така че да се белят по-лесно
Снимка: iStock/ Guliver

Почти всички хора обичаме да ядем яйца под някаква форма. Пържените яйца не са толкова полезни, защото те губят от хранителната си стойност, когато ги сложим в тигана. Затова е най-добре да ги сварим. Но доста хора правят грешката да сварят вода в голям съд или тенджера, да пуснат яйцата и след 7-10 минути да ги извадят. И тогава се започват с мъките по обелването им. Или черупките са много слепнали, или части от белтъка започват да се белят заедно с черупката. Понякога е възможно половината яйце да отиде на боклука. Идеята е яйцето да е гладко обелено и да запази максимално своята цялост. Затова е време да ви кажем как да го постигнете.

Тайната е много простичка. Преди варене поставете яйцата десетина минути в студена вода и ги накиснете. Чак след това ги сложете в леко врящата вода. По този начин те ще се обелят с две-три движения и няма да има загуба на белтъка. Когато извадите свареното яйце, повторете същото действие - сложете го да се покисне в студена вода. Всичко това ви гарантира, че няма да има слепване на черупката с белтъка и яйцето ще е идеално обелено и готово за консумация.

ИЗУМИТЕЛНО:Защо е полезно да консервираме пресни яйца

Днес консервирането на домашни продукти е много модерно. За съжаление на пазара се предлага огромно разнообразие от всевъзможни храни, ...

Ако разполагате със съвсем пресни яйчица, не е зле при варенето да сложите половинка чаена лъжичка сода бикарбонат. Тя ще убие всичките неприятни микроорганизми, които е възможно да съществуват.

Ако се съмнявате дали яйцето е сурово или вече сте го сварили, има един елементарен трик, по който да го познаете. Може всички го знаят, но нека все пак ви го кажем. Сложете яйцето на плоска повърхност. Хванете го през средната му част и го завъртете така, както въртите пумпал. Ако яйцето се върти бързо - това означава, че е добре сварено и готово за употреба. Ако се върти бавно и тромаво, тогава то все още е сурово или е твърде рохко.

По-горните съвети са важни, когато искате да украсите салата с яйца. Формата им трябва да е красива, те да са наредени безупречно. Най-добре е да не ги варите повече от необходимото, защото си губят вкуса. Да са съвсем рохки също не е препоръчително, защото хората с по-чувствителни кореми да реагират.

Ето и една нестандартна рецепта с варени яйца: кюфтета от варени яйца:

4 храни, които НИКОГА не трябва да ядете топли

Някои храни не трябва да бъдат консумирани непосредствено след топлинна обработка. В случая не става въпрос само за загубата на храните...

Продуктите, които ви трябват, са шест яйца, 3 супени лъжички грис, около 200 грама галета, 2 поръсвания с млян черен пипер, една супена лъжичка заквасена сметана, две връзки пресен лук, по една супена лъжица сол и оцет, половин връзка копър, 1 супена лъжица брашънце.

Как да ги приготвите: След като сварите яйцата, вие трябва да ги обелите и да ги настържете в голям дълбок съд. Прибавете галетата – не повече от 120 грама, а другата използвайте при панирането. Сложете и сметаната, пиперът, грисът и брашното. Цялата смес се разбърква добре, след което можете да оформите топчетата. Панирайте полученото добавено с останалата галета, като преди това загрейте олиото в тигана. Ще останете очаровани от вкусотията, която сте сътворили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com