Как да замразявате ягоди, череши и други плодове, за да си доставите удоволствие през зимата (много е просто)

1014
Как да замразявате ягоди, череши и други плодове, за да си доставите удоволствие през зимата (много е просто)
Снимка: iStock

Удължете лятото с месеци, като размразите любимите си горски плодове. Независимо дали става въпрос за череши, ягоди, боровинки или малини, този метод е подходящ за всякакви горски плодове. Лятото е радостно, но доста кратко време. По време на периода на зреене на горските плодове повечето хора се опитват да се нахранят с тях, но ако са ви останали малко боровинки, малини, къпини или ягоди, вероятно ще искате да ги замразите. Това е най-лесният начин да удължите срока на годност на плодовете и да ги запазите не за един допълнителен ден, а за няколко месеца.

За най-добри резултати замразявайте горските плодове в пика на тяхната свежест. Преузрелите плодове няма да се подобрят във фризера. При правилно замразяване плодовете ще запазят вкусния си летен аромат в продължение на много месеци. Всичко, от което се нуждаете, освен пресни плодове, са торбички за замразяване и всъщност фризер. Можете да замразявате различни видове горски плодове поотделно или да ги смесвате заедно, за да направите смес от горски плодове, която да използвате по-късно. Ето как да го направите:

За идните месеци: 15 храни, които спокойно може да замразите в хладилника

Как да замразите горски плодове?

Започнете, като сортирате горските плодове, за да се уверите, че в сместа няма дръжки, стебла, листа или неузрели или повредени плодове. Ако замразявате ягоди, не забравяйте да отстраните зелените капачета. 

Изплакнете плодовете в хладка вода и ги подсушете добре, без да ги притискате или подреждате една върху друга. Разпределете на един слой върху чиста, суха кухненска кърпа (платнените могат да се изцапат, но хартиените са също толкова подходящи) и изчакайте, докато изсъхнат.

Когато приключите с измиването на плодовете, застелете лист за печене или фолио и поставете плодовете отгоре на един слой. Поставете листовете за печене във фризера, докато се стегнат напълно. Обикновено няколко часа са достатъчни, за да постигнете желания резултат, но можете да оставите плодовете за една нощ, ако това е удобно.

След като плодовете се стегнат, ги прехвърлете в затварящи се пластмасови торбички за съхранение, като преди да запечатате торбичката, изстискайте от нея възможно най-много въздух.

Съхранявайте замразените плодове във фризера до 6 месеца или една година, стига да не влизат в контакт с други храни, които могат да прехвърлят миризмата си върху тях. Ако е възможно, опитайте се да замразявате месото и преработените храни в едно чекмедже, а плодовете и зеленчуците - в друго.

Лекар: Това са най-опасните замразени храни, спрете ги още днес

Как можете да използвате замразени плодове? 

Една от най-популярните употреби на този продукт е приготвянето на плодови коктейли и лимонади. Замразената текстура прави напитките по-студени и по-гъсти, без да е необходимо разреждане с лед. Е, домашната сода с добавка на пюре от горски плодове, е безопасна за вашето здраве и фигура, може да се приготвя през цялата година. За да постигнете гъста, гладка текстура, първо смесете всички съставки, различни от горските плодове, в блендер, след което бавно добавете замразените плодове в блендера, като оставите приставката да се върти, докато горските плодове се включат напълно в напитката.

Освен това замразените плодове са чудесни за печене. Повечето хора никога няма да могат да направят разлика между десерт, изпечен от пресни плодове, и десерт, приготвен от замразени плодове. Много готвачи дори смятат, че печенето от замразени плодове се получава по-добре. Замразяването винаги изсушава малко плодовете, а загубата на излишна влага в печивата, където твърде много сок може да развали текстурата на тестото или пълнежа, се счита за предимство.

И накрая, замразяването на горски плодове е чудесен начин да се отложи приготвянето на сладко, желе или лютеница за по-късно, така че да не се налага да се прави през лятото. Просто замразете горските плодове, когато са напълно узрели и в пика на свежестта си, след това ги размразете и направете сладкото, когато имате време и желание. Прекарването на един летен ден в разгара на сезона на горските плодове над горещ тиган не е най-приятният сценарий. Но да се върнете към това занимание в хладен есенен или зимен ден и да стоплите дома си с миризмата на сладко е прекрасна идея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com