Как е българското име на съзвездието Голямата мечка?

1176
Как е българското име на съзвездието Голямата мечка?
Снимка: Pixabay

Няма съмнение, че Голямата мечка е едно от най-разпознаваемите съзвездия в небето. Не е останало незабелязано и от нашия народ, който го оприличавал на волска кола, нападната от вълк. Така и го нарекъл – Колата.

Това съзвездие е познато на хора от всички епохи и култури. Но зад неговата проста и запомняща се форма се крият много любопитни и интересни факти.

По мащаби Голямата мечка е третото съзвездие в небето. Покрива площ от повече от 1200 квадратни градуса, което е около 3% от цялото небе. Поради огромния си размер и яркост, Голямата мечка се забелязва лесно дори при силно градско осветление.

Най-ярките 7 звезди на Голямата мечка образуват известната форма на „Големия черпак“. Тази разпознаваема фигура представлява „астеризъм“ - група звезди, която често се включва в по-голямо съзвездие.

Навигационна роля

Един от най-известните факти за Голямата мечка е нейната роля в навигацията. Свързващата линия между двете ярки звезди в края на „Черпака“ - Мерак и Дубхе, сочи Полярната звезда, а тя винаги е ориентирана на север за наблюдателите от Земята. Този факт е превърнал от векове Голямата мечка в жизненоважен ориентировъчен инструмент за пътешествениците.

Вътрешна галактика

Спиралната галактика M101 се намира в границите на Голямата мечка. Това е една от най-големите галактики, които се виждат с телескоп. Има диаметър от около 170 000 светлинни години – почти двойно по-голям от този на нашия Млечен път.

Знаете ли коя е най-ярката звезда?

Местообитание на двойна звезда

В Голямата мечка се намира известната двойна звезда Алкор и Мицар. Тя е служила като важен тест за зрение от древни времена. Чергарите от Арабския полуостров я използвали, за да проверят зрението на своите воини. Въпреки че това са самостоятелни звезди, те са толкова близо една до друга, че на много хора изглеждат като една. Когато се гледа през телескоп, самият Мицар наподобява двойна звезда, което прави тази система още по-интересна.

Фолклорни и митологични връзки

Много култури по света са познавали Голямата мечка и са й приписали различни значения.

Гърция и Рим

За римляните тя била велика мечка; гърците я виждали като нимфата Калисто, превърната в мечка от Зевс, за да я спаси от ревнивия гняв на Хера.

Египет

В дълбока древност египтяните били сред първите астрономи в историята, като някои техни кръгли каменни обсерватории са от 5-то хилядолетие пр. Хр. В онова невъобразимо заради поради прецесията на земната ос, не Полярната звезда сочела на север, а Алфа Драконис (Тубан). Нейната зона заедно и близките светила се смятали от египтяните за „неподвижното небе“, местообитанието на боговете. Египетските жреци не познавали митовете за Голямата мечка, така че в тази фигура от звезди те виждали крака на Сет, бога на войната и смъртта, който във вида на бик убил Озирис с копитото си.

Китай

В Китай смятали, че съзвездието символизира Каретата на император Шанди.

Как е българското име на съзвездието Орион?

Индия

Според индусите Полярната звезда била обиталището на самия Вишну. Астеризмът на черпака, разположен под нея, се смятал за Саптариши - седемте мъдреци, породени от ума на Брама, които са предци на света от нашата епоха, която се нарича Кали Юга. Разбира се, по същата логика всякакви съзвездия може да бъдат представени под формата на мъдреци.

Нова звезда

През 1006 г. е наблюдавана експлозия на свръхнова в съзвездието Голямата мечка, която родила „нова“ звезда. Това явление останало като една от най-ярките свръхнови в историята, забелязани от човека. Тази нова звезда била толкова ярка, че можело да се вижда дори през деня.

Така Голямата мечка е не само едно от най-известните съзвездия, но има и богата история, пълна с тайни на митологията, навигацията и астрономията. Това съзвездие продължава да вдъхновява хората със своята красота и величие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно