Как е българското име на съзвездието Орион?

1845
Как е българското име на съзвездието Орион?
Снимка: H. Raab / CC BY-SA 4.0

Съзвездието Орион е една от най-красивите, впечатляващи гледки на нощното небе. Неговото българско име, дадено му от нашия народ в миналото, е Рало или Ралица. Този звезден куп се вижда ясно от края на годината (декември) до месец март.

В ясна безлунна нощ може да наблюдавате до сто и двадесет синьо-бели звезди, които съставляват съзвездието. Тази конфигурация на небесни тела многократно се споменава в старинни легенди, хроники и митове, често се свързва с древните египетски пирамиди. Хората, които вярват в съществуването на извънземен разум, твърдят, че Орион е родината на други цивилизации. Съвременните потомци на индианците от североамериканското племе хопи смятат, че Орион е родното място на техните богове. Египтяните го идентифицирали с величествения бог на подземния свят - Озирис.

Съзвездието е кръстено на Орион, могъщ ловец в гръцката митология.

Знаете ли коя е най-ярката звезда?

Най-ярката звезда в него е Ригел (бета Орионис), която се намира в долната лява част на ловеца, когато се наблюдава от северното полукълбо. Без телескоп Ригел изглежда като една звезда, но всъщност е система от четири звезди. Първата - Ригел А, е син свръхгигант.

Бетелгейзе (Алфа Орионис) и Белатрикс (Гама Орионис) действат съответно като дясно и ляво рамо на съзвездието. Червената свръхгигантска звезда Бетелгейзе наскоро привлече широк интерес от страна на научната общност. Звездата има силно променлива видима величина (от +0,0 до +1,3), което означава, че изпитва системно затъмняване и изсветляване. От време на време Бетелгейзе засенчва за кратко Ригел, за да стане най-ярката звезда в съзвездието. Това е една от най-големите звезди на нощното небе, около хиляда пъти по-голяма от нашето Слънце.

Поясът на Орион се състои от три звезди; Алнилам, Алнитак и Минтака, като и трите са поне 90 000 пъти по-ярки от Слънцето. Те са доста лесни за забелязване на нощното небе, защото се появяват последователно в една линия.

Интересни факти за съзвездието Орион

Най-старата реконструирана звездна карта е именно на съзвездието Орион. През 1979 г. по време на разкопки в пещера, разположена в долината Ах (Германия), археолозите открили плочка от слонова кост на 32 500 години. Резбата върху нея наподобява изображение на това съзвездие.

Как се е появило съзвездието Рак?

Съществуването на екзопланети (така се наричат планети извън Слънчевата система) в съзвездието е много вероятно Изследователите отдавна предполагат това.

Смята се, че около звездата CVSO 30 - разположена на 1200 светлинни години от Земята, има две масивни планети, газови гиганти; CVSO 30 b и CVSO 30 c. Планетарната система CVSO 30 (ако наистина съществува) сама по себе си е уникална. Относителното разстояние на двете планети от тяхната родителска звезда е нещо, което никога не е било наблюдавано досега. Докато CVSO 30 b обикаля около звездата за по-малко от 11 часа, то на CVSO 30 c й трябват повече от 27 000 години.

Явления, хипотези и митове

Един от най-забележителните метеорни потоци, Орионидите, изглежда произлиза от съзвездието Орион (близо до Бетелгейзе). Това е ежегоден метеорен дъжд, който се случва всяка година през октомври.

В гръцката митология ловецът Орион и скорпионът (олицетворен от съзвездието Скорпион) са изобразени като заклети врагове. Според мита, Орион веднъж заплашил да убие всяко животно на Земята. Разгневена от това, Артемида (или може би Хера) изпратила скорпион да убие Ловеца. Затова сега тези две съзвездия никога не се виждат заедно на нощното небе. Докато Орион се появява през зимата, Скорпион може да се види само през лятото.

Според изследователите Робърт Бювал и Греъм Хенкок, налице е напълно съзнателна, нарочна и умишлена връзка между разположението на трите основни древни египетски пирамиди в комплекса Гиза и звездите в Пояса на Орион. Но тази хипотеза, наречена „корелационна теория за Орион“, все още е твърде спорна и противоречива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...