Как ефективно и екологично да се избавим от комарите?

3016
Как ефективно и екологично да се избавим от комарите?
Снимка: iStock

Пролетта, разбира се, е извънредно приятен сезон. Дългата студена зима си е отишла, природата се обсипва със зеленина, дърветата цъфтят, а пчелите прелитат от цвят на цвят. Но с настъпването на пролетта насред цялата тази идилия се появява един проблем: комарите. В тяхната натрапчива и хапеща компания вечерите на открито вече не изглеждат толкова привлекателни.

За щастие има растения, т.нар. репеленти, които могат да ви помогнат да се отървете от проблема с тези неприятни насекоми. Допълнителен бонус е, че така избягваме употребата на химически препарати, с което даваме приноса си за спазване на екологичните изисквания с цел по-малко замърсяване на околната среда.

Страхотен капан от бира и вода за уста гони комарите надалеч

Можем официално да открием сезонът на комарите. Първите се появиха още през април, но именно през май ще имаме най-големите им пити и м...

Билки. Салвията или, както още се нарича - „градински чай“ се свързва в съзнанието ни най-вече с приложението й във фармакологията. Но това растение, което Хипократ нарича „свещена билка“, може да свърши добра работа във вашия двор, като избави вас и вашата компания, събрана около барбекюто, от тези агресивни нападатели – комарите. Това се постига благодарение на тръпчивия му аромат. Смята се, че именно това ухание не позволява на насекомите да почувстват миризмата на човек, който се намира близо до салвията.

Друг плюс на това растение е, че е многогодишно и може да расте на едно място до 8 години. Главното, което трябва да запомните, е, че градинският чай не обича сянка - но бързо ще стане по-силен на слънце в почва с неутрална киселинност (например, глинеста). Форма на засаждане: семената се засяват директно в почвата, без предварителен разсад. Първите издънки се появяват 3 до 4 седмици след засяването.

Други репелентни билки са: мента, маточина, коча билка, блатна мента, цейлонска цитронела, босилек, пелин, вратига, чесън, розмарин, декоративен лук, бял равнец, анасон, мащерка.

Цветя. Цветята на едногодишния агератум ще ви осигурят надеждна защита срещу комари. Неговата природна тайна - веществото кумарин, отблъсква тези насекоми. Но с тези красиви цветя все пак трябва да внимавате: ако натриете кожата си с листа или венчелистчета от агератум, можете да предизвикате алергична реакция. Затова е по-добре, естествено, да се възхищаваме на тези нежни декоративни растения от разстояние. Форма на засаждане: семената се засяват директно в почвата. Агератумът обича слънце и полусянка. Растението определено е без особени претенции, но си струва да засадите семената не по-рано от края на пролетта, когато заплахата от замръзване е сведена до минимум.

Защо само женските комари смучат кръв?

Хапят само женски комари. Мъжките имат пернати антени. Те им помагат да доловят кога наблизо има женски. Женските комари разполагат с х...

Други репелентни цветя: лавандула, невен, здравец, червен бергамот, исоп, мушкато, невен.

Храсти. Някога са смятали върбинката за растение, способно да предпази човек от уроки, „зли очи“ и прочие магьосничества. Но този вечнозелен храст може да ни пази също и от нахалните крилати кръвопийци. Друг бонус е, че изсушените клонки от върбинка може да се използват в гардероба против молци. Форма на засаждане: семената се посяват в голяма саксия, където в бъдеще ще порасте голям красив храст. Върбинката е топлолюбиво растение, през зимата просто няма да оцелее на открито. Затова се отглежда в саксии и вани, които лесно се пренасят на закрито по време на зимуването. Други репелентни храсти са птича (гроздова) череша, бъз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com