Как жените да поддържат тегло след 50 години

10607
Как жените да поддържат тегло след 50 години
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за сваляне на килограми, възрастта се взема предвид в уравнението. Вероятно сте забелязали, че килограмите идват по-лесно и се свалят по-трудно с нарастването на годините. Това е така, защото нещата се променят: вашите хормони, вашият метаболизъм, вашето ниво на активност и начинът, по който тялото ви съхранява мазнини.

Въпреки че все още може да се чувствате като на 30, неоспорим факт е, че зад кулисите действат физиологични сили, особено когато става въпрос за отслабване.

Стареенето има три етапа, установиха изследователи

Учените от Станфордския университет разказват за три етапа на стареенето на човека. Статията на специалистите е публикувана в научното ...

Вземете вашия метаболизъм например. Забавя се – със скорост от около 1% или 2% на всяко десетилетие, поради намаляване на мускулната маса и увеличаване на мастната маса. Мускулите изгарят калории, а мазнините са метаболитно неактивни, така че ето го – бавно покачване на теглото, въпреки че не ядете повече.

Това не означава, че трябва да развявате бялото знаме на капитулацията. Вместо това помислете за тези малки и постижими действия:

·         Вземете тежести. Не е необходимо да ходите във фитнес зала, пълна с много мускули, за да се възползвате от тренировките с тежести. Но би било разумно да вземете малко тежести, тъй като вие губите и мускулна маса след 50. Ако сте физически неактивни, тази загуба може да достигне до 3% до 5% всяко десетилетие.

·         Включете много продукти в диетата си. Плодовете и зеленчуците съдържат ценни хранителни вещества, които ви зареждат с по-малко мазнини и калории в сравнение с много други храни. Не забравяйте да ги включите при всяко хранене и да напълните половината си чиния с тях.

Жената над 50 трябва да направи ТОВА, за да задържи килограмите си

С напредване на възрастта в организма ни се случват различни хормонални изменения. Това важи особено за дамите, за които е по-важно под...

·         Не пропускайте закуската. Правенето на здравословен избор сутрин задава тон на деня и намалява шансовете за преяждане по-късно. Освен това помага за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и повишава енергията ви.

·         Концентрирайте се върху правилното готвене. Потърсете начини да намалите излишната мазнина и калории, като печене на скара, задушавате и варите и печене, вместо сотиране или пържене.

·         Тренирайте правилно. Друг факт за стареенето е, че ставите ни започват да показват износване и може да са по-податливи на нараняване. Помислете за промяна на някои упражнения с високо въздействие с такива, които са по-нежни и по-добри за тялото ви.

·         Поддържайте стреса си в здравословни нива. Постоянният стрес може да ви направи дебели. Това е установило проучване, при което учените измерили нивата на хормона на стреса кортизол в тестваните субекти. Тези с по-високи нива на хормона, освободен в кръвта по време на стресови периоди, също са имали по-големи обиколки на талията и по-високи индекси на телесна маса.

Човек е еволюционно програмиран да бъде физически активен дори в напреднала възраст

Човек е еволюционно програмиран да бъде физически активен дори в напреднала възраст, смятат учени от САЩ. До последните няколко века ак...

·         Наспете се. Обвинете регулиращите глада хормони – грелин и лептин – за наддаването на тегло, което може да бъде резултат от спестяването на съня. Това е така, защото недостатъчният сън може да ви накара да преяждате, да жадувате за храни с високо съдържание на калории и мазнини и да пропуснете сигналите от мозъка ви, че сте сити. И тогава има по-очевидното: лишаването от сън ви лишава от енергия, което прави по-вероятно да се мъчите през следващия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...