Как лекува музиката?

1304
Как лекува музиката?
Снимка: iStock

От незапомнени времена музиката е била използвана като терапевтично средство от шамани и вещици. Как да използваме саундтрака на нашия живот?

Представете си нашите предци неандерталците, които тананикали мелодия, за да успокоят бебетата си или да използват музикалността на гласа си, за да  накарат тези около тях да се влюбят. Те вече знаели, че един от най-добрите начини за свързване и поддържане на сплотеност е чрез групово пеене.

Настоящите изследвания потвърждават това: след тест се открива повишаване на нивата на окситоцин, което се изразява в поведенчески и емоционални състояния на по-голяма увереност, благополучие, приятелство и отношения между всички членове на групата.

Човекът е звучно и музикално същество. По някаква причина, вероятно еволюционна, ние сме чувствителни към този диапазон от вибрации, жизненоважни за комуникация и връзка.

КАК МУЗИКАТА НИ ВЛИЯЕ?

За да разберем как действа и какви ефекти произвежда, трябва да сме наясно с нейния физически и вибрационен произход. Това, което определяме като "музика", не е нищо повече от резултат от мозъчно възприятие от декодирането и последващата интерпретация на нервна или биоелектрична информация.

Музикантът не генерира музика, а акустични вибрации. В действителност нашата слухова система отговаря за превеждането им в нервни импулси, така че мозъкът да може да ги интерпретира като музика само за няколко десети от секундата.

Въпреки че може да има повече или по-малко универсални модели, ефектите на музиката върху хората са индивидуални, тъй като се модулират от характеристиките на всеки един. Поради тази причина, когато искаме да използваме музиката като терапевтичен инструмент, тя трябва да бъде персонализирана.

Учените убеждават: шофьори, слушайте Адел, за да запазите сърцето си здраво

Задръстване, час пик, всеки бърза по пътя си и се чува само звукът на клаксони. Такива ситуации се случват всеки ден и всеки шофьор тря...

Знаем, че има два различни и едновременни начина за получаване и улавяне на акустична енергия. В зависимост от характеристиките на първоначалното възбуждане (ритъм на вариация или честота, минимална акустична мощност...) ще преобладават едното или другото, въпреки че са едновременни:

- ЧРЕЗ СЛУХОВАТА СИСТЕМА

Той е "предназначен" да преобразува акустичната информация в нервни импулси, които чрез слуховия нерв и през таламуса се провеждат до различни области на мозъка за тяхното интерпретиране. Това възприятие предизвиква биохимичен отговор, който се модулира от нашите индивидуални характеристики (генетика, опит, среда, култура).

Неврообразни изследвания показват, че се установяват нови невронни връзки, модифицират се нивата на невротрансмитерите, активират се определени жлези, които влияят върху производството на хормони... Всичко това има своето отражение върху нашите физиологични константи, върху нашето душевно състояние, а също и върху когнитивните ни способности. 

- ПРЕЗ КОЖАТА

Любимата музика помага при Алцхаймер

Изследователи от Канада са изяснили, че многократното слушане на значима за човека музика помага за развитието на пластичност на мозъка...

Акустичната енергия също влияе директно върху тялото ни. В зависимост от плътността на тъканите и физическите характеристики на възбуждането (честота и мощност), част от тази енергия ще се разпространи към нашите тъкани, органи, кости и клетки, като може да повлияе на техните метаболитни процеси.

Най-непосредствените ефекти обаче са тези, произведени от вибрациите, генерирани при директен контакт с кожата, които стимулират нервните рецептори.

ФИЗИЧЕСКИ И ЕМОЦИОНАЛНИ ЕФЕКТИ

Не бива да подценяваме или банализираме терапевтичния потенциал на музиката. Той е толкова способен и мощен, че простото слушане ежедневно в продължение на шест месеца подобрява когнитивните аспекти на хората, възстановяващи се от мозъчно увреждане, причинено от инсулт.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно